x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lectura - Biblioteca lui Mihai Fotino

Lectura - Biblioteca lui Mihai Fotino

de Adrian Vaduva    |    01 Sep 2006   •   00:00
Lectura - Biblioteca lui Mihai Fotino

Pentru maestrul Mihai Fotino cartea reprezinta mai mult decat un prieten. Un volum bun, citit la momentul oportun, poate schimba o viata. Asa ca nu este de mirare ca actorul pune semnul echivalent intre carte si viata.

Exista oameni care au uitat sa mai citeasca. Intr-o epoca a vitezei, lectura molcoma a unei carti nu-si mai gaseste locul. Sunt persoane care nu-si mai amintesc ultima data cand au deschis un volum de poezii sau un roman de aventuri. Acum este la moda PC-ul, iar daca cineva totusi mai citeste, sa nu credeti ca ar fi vorba de vreo poveste precum cea a lui Tristan si Isolda sau a lui Romeo si Julieta, ci se urmaresc foarte atent debitele sau creditele unui bilant contabil. Iar dupa o zi de frunzarit printre dosare, oricui ii trece cheful de a rasfoi o carte, fie ea si una de referinta in literatura universala.

DOXURI. Exista totusi si oameni peste care orele tarzii de seara nu trec fara a fi in compania unui volum drag. O astfel de persoana este actorul Misu Fotino. "Am inceput sa citesc diferite carti inca din clasele primare. Erau asa-numitele doxuri, care apareau in fiecare saptamana, joia, in care se povesteau aventurile unui submarin. Imi amintesc cu mare placere de ele. Pentru acele vremuri, anii ’36-’37, erau adevarate opere de arta. Iar in adolescenta am citit, asa cum ii sta bine oricarui tanar, toate cartile de aventuri care mi-au picat in mana", isi aminteste cu nostalgie Mihai Fotino.

Din timpurile claselor primare maestrul s-a obisnuit sa nu treaca nici o zi fara o carte citita. Bineinteles, datorita meseriei, Misu Fotino a devorat volumele inchinate teatrului. "Am avut doi autori preferati: din Romania mi-a placut mult Mihail Sebastian, cu o singura exceptie, am fost dezamagit de «Jurnalul», un volum care nu cred ca l-a caracterizat. Un alt scriitor de care nu m-am plictisit niciodata este marele Cehov. De altfel, in calatoriile sau vacantele mele, am fost mereu insotit de un Cehov", ne-a declarat actorul de comedie.

Maestrul Fotino considera ca un volum bun te poate urmari toata viata. Actorul chiar a tinut sa povesteasca o intamplare care sa intareasca acest lucru: "Imi aduc aminte de un tanar care a citit un roman. Nimic senzational pana acum, ati spune. Insa, in urma lecturii, viata acelui tanar a luat o noua intorsatura, tot sistemul sau de valori a fost dat peste cap, iar intr-un final, la fel ca intr-o tragedie dovstoievskiana, barbatul a ajuns intr-un ospiciu. Mai tarziu, dupa ce persoana si-a revenit, a dezvaluit numele cartii care l-a bulversat intr-un asemenea hal: era vorba despre Hamlet".

AUTORI PREFERATI
"Am avut doi autori preferati: din Romania mi-a placut mult Mihail Sebastian, un alt scriitor de care nu m-am plictisit niciodata este marele Cehov"
Misu Fotino
actor
×
Subiecte în articol: arte fotino