x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lotiunea de cenzura

Lotiunea de cenzura

de Luiza Moldovan    |    01 Sep 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Un grup de cercetatori romani, stabiliti in America, a incercat sa acrediteze ideea ca telenovela este un mod excelent de detoxifiere a mintii, sufletului, corpului si literaturii.

Ca sa-si sustina afirmatia, cercetatorii au studiat un esantion reprezentativ de femei. Ba nu, adica doua esantioane. Pe unele le-au pus sa se uite toata ziua la "Culoarea pacatului", "Mama vitrega", "Amazoana", "Inocenta furata" si, dac-ar fi s-o luam p-asa, enumerarea ar putea continua cu tot felul de titluri, dintre care spicuim: "Urs pervers, dar blanos", "Plod facut la betie", "Par suparat, par cu moralul la pamant", "Bine, acum ca stii ca sunt vie, ce-ai de gand sa faci?", "Era tac-su, ba", precum si altele.
Pe celelalte nu le-au expus la nimic.

Ce-au stabilit cercetatorii? Cercetatorii au stabilit ca, intr-o proportie covarsitoare, femeile care s-au uitat la telenovele toata ziua au avut un indice al grasimii mai scazut decat al celorlalte. In plus, crizele de hipoglicemie s-au rarit considerabil (aceasta fiind o dovada ca indicele glicemic se situa intre limite normale). Pentru ca stateau toata ziua in fata televizorului, ele nu au riscat accidente rutiere, nu au riscat sa-si taie degetele manuind cutitul in vederea gatitului si cate si mai cate.

In plus, si-au imbogatit mult vocabularul, prin expresii ca: "Si dac-ai afla ca e viu, ce-ai face?", "Cum iti permiti sa ma saruti asa? Sunt o femeie maritata si la casa mea", "O sa-ti fac multi copii" (dupa care se pupa), "Iti multumesc c-ai fost langa mine tot timpul", "Nu ma indoiesc de tine, dar vreau sa-i faci testul ADN lu’... (sa zicem) Alfonso", "Trebuie neaparat sa te impaci cu sora ta. Au trecut treizeci de ani", "Niciodata", "Inchide usa! E curent!", "Mi-e foame", "Mi-e sete", "Hai in parc" si, in fine, pentru ca sunt foarte multe expresii, spatiul nu ne permite sa insistam prea mult pe idee. Cercetatorii spera totusi ca v-ati prins.

In plus, ce-au mai retinut femeile expuse, mai ales la "Culoarea pacatului": "Si unde credeti ca mergeti?", "Noi? Iesim pe strazi laturalnice, bem si agatam femei usoare", "OK, da’ sa nu stati mult", "Hei, hei, hei, de ce sa mergeti dupa femei usoare cand aveti una chiar aici?".

Pe langa toate acestea, femeile expuse la telenovele au dezvoltat un simt deosebit al umorului, au avut limba mai putin incarcata, sufletul mai curat si mintea mult mai agera, fara cenzura, fara prejudecati, fara nimic.

Cat despre femeile neexpuse la nimic, mai da-le-n spanac! Sa se expuna singure la razele soarelui daca la altceva nu pot. Si, in plus, sinceri sa fie, cercetatorii au renuntat la studii, dupa ce au dat de Femeia in editie revazuta si adaugita (si aici, nu, cercetatorii nu se refera la revista "Femeia" de pe vremuri apuse). Cercetatorii va pupa!
×
Subiecte în articol: arte cercetătorii