x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lumea filmului - Superman a murit

Lumea filmului - Superman a murit

12 Oct 2004   •   00:00

CULTURA

Actorul american Christopher Reeve, cel care a dat viata personajului Superman, a decedat duminica, in urma unui atac cardiac, la varsta de 52 de ani.
ADRIANA PADURARU

Potrivit agentului sau, Reeve s-a stins din viata la ora locala 17:30, la spitalul Northern Westchester, din Mount Kisto, dupa ce cu o zi inainte intrase in coma.

DESTIN. Christopher Reeve s-a nascut la 25 septembrie 1952, in New York City, fiind cel de-al patrulea copil al ziaristei Barbara Johnson si al scriitorului Franklin Reeve. In ultimul an de studii la colegiul Cornell, el si Robin Williams au fost admisi la "School of Performing Arts", avandu-l ca profesor pe John Houseman. Casatorit si tatal, a trei copii, Christopher Reeve a paralizat, dupa un accident de calarie, in urma caruia si-a fracturat doua vertebre cervicale care i-au sectionat maduva spinarii. El nu se putea misca de la umeri in jos si nici respira fara ajutor. Cu toate acestea, el nu a incetat sa spere ca isi va recapata simturile, ceea ce s-a si intamplat in anul 2000. De asemenea, paralizia nu l-a impiedicat sa mai apara si in filme, in anul 1998 interpretand un rol in productia pentru televiziune "Rear Window", rol ce i-a adus premiul "Screen Actors Guild" si o nominalizare la "Globul de Aur". "Am fost foarte ingrijorat ca nu voi putea comunica suficient de bine, avand in vedere faptul ca nu ma pot misca. Dar am fost surprins sa observ ca daca ma concentrez, gandurile mi se vor citi din mimica, fara sa vorbesc prea mult", a declarat Reeve la incheierea filmarilor. In anul 2002 actorul si sotia sa au infiintat o fundatie, care ii poarta numele, in scopul colectarii de fonduri pentru incurajarea cercetarilor asupra leziunilor la maduva spinarii.

EROU. Fara indoiala, imaginea lui Christopher Reeve este asociata cu "Superman". Pentrul fimul din anul 1978, Reeve a primit un Premiu Bafta la categoria "cel mai bun debut". Actorul era ferm convins ca "Superman" nu era un erou pentru ca avea puteri supranaturale, ci pentru ca era suficient de matur pentru a folosi aceasta putere cu intelepciune: "Din punctul meu de vedere, eroul este un om obisnuit care are forta de a persevera si de a nu se lasa coplesit de obstacolele care ii apar in cale". In anul 1997 Reeve a fost premiat cu un Emmy pentru productia TV: "Without Pity: A Film About Abilities". In acelasi an, la 15 aprilie, numele sau a fost imortalizat pe celebrul "Bulevard al vedetelor" de la Hollywood.

×
Subiecte în articol: arte reeve