x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lumea la persoana a treia

Lumea la persoana a treia

de Luiza Moldovan    |    22 Mar 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Un regal de baieti simpatici ne-au oferit programele de televiziune luni seara. Cand treceam peste National l-am vazut pe nea Becali cum dadea din maini si putin din cap, pe urma, pe drumul de intoarcere, pe Prigoana la Bi unu. Dintre toti, Videanu de pe Realitatea mi s-a parut cel mai anost. Daca nu dai din maini si din picioare, daca nu te agiti din tot corpul pana obosesti, daca nu tipi si daca nu reiterezi la nesfarsit ca tu-ti platesti taxele la stat, nu ca altii, poti sa spui ca n-ai facut audienta. Esti un invitat care nu face audienta. Un ivitat care nu face audienta ar trebui eliberat din functie, mai ales daca nu vorbeste despre sine la persoana a treia.

Un invitat care nu vorbeste despre sine la persoana a treia e un invitat anost, lipsit de spark, arid ca un magazin in renovare. E un invitat naspa, care ucide audienta. Va imaginati cat de solicitata ar fi telecomanda televizorului daca pe toate posturile de televiziune ar veni numai invitati care ar vorbi despre sine la persoana a treia! Si chiar, de ce nu, va imaginati ce cool ar fi o emisiune in care chiar si moderatorul sa vorbeasca despre sine la persoana a treia!

"Robert Turcescu va intreaba daca aveti de gand sa mai faceti o noua linie de metrou de suprafata", sa zica Turcescu. "Videanu raspunde ca numai la asta se gandeste", sa spuna Videanu. "Rodica Culcer va intreaba daca credeti ca integrarea Romaniei in UE o sa diminueze fenomenul infractionalitatii", sa zica Rodica Culcer. "Ei bine, la asta, Jonathan Scheele va raspunde ca nu crede."

De fapt, eu cred ca treaba asta a vorbitului la persoana a treia o sa ia amploare. Vad o lume, nu departe de cea de acum, in care toti indivizii or sa vorbeasca despre sine la persoana a treia. "Gicuta se duce sa cumpere paine", "Vasile ii spune Gicutei ca daca tot se duce pana jos, daca n-ar vrea sa-i plateasca si lui facturile", "Gicuta ii spune lui Vasile ca se-ntrece cu gluma si ca Vasile e un nesimtit", "Vasile ii raspunde Gicutei ca si el o iubeste".

Datorita vastelor transformari pe care le va suferi limbajul, gramatica s-ar simplifica simtitor. Ma grabesc chiar sa adaug ca s-ar sublima intr-un mare verb conjugat la persoana a treia. Pronumele s-ar simplifica si ele, in general toata lumea ar fi mai simpla, mai aproape de esenta! Imaginati-va ce cool ar fi sa traim intr-o lume esentiala, in care toate se-ntampla la persoana a treia! Ca urmare a conjugarii asteia, conexiunile neuronale s-ar realiza mai rapid. Deci, daca ne gandim putin mai departe, nu doar c-am trai intr-o lume simpla, dar am trai si-ntr-o lume rapida. Viata noastra ar semana cu un film dat pe "repede-nainte"! Ceea ce n-ar insemna musai c-am muri mai repede, ci, pur si simplu, ca vom fi devenit ca alimentele care, necontinand conservanti, au un termen de valabilitate mult redus fata de celelalte. Supertare!

×
Subiecte în articol: arte persoană treia