x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Madrigal, 45 de ani de cântec

Madrigal, 45 de ani de cântec

de Costin Anghel    |    09 Dec 2008   •   00:00

S-au împlinit 45 de ani de când Madrigal umple de bucurie inimile ascultătorilor de muzică de cameră. Duminică seară, la Ateneul Român, madrigaliştii şi-au trăit sărbătoarea prin cântec, prin aplauze.

Sărbătoritul total, dacă ne este permis să-l denumim aşa, a fost Maestrul Marin Constantin sau întruchiparea vie a Corului Madrigal. De 45 de ani, coriştii s-au tot schimbat, Maestrul a rămas. Acelaşi profesionist, muzician ales, dirijor măiestru.

În sala Ateneului, sărbătoarea Madrigalului a început cu un mesaj de felicitare venit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Emoţionaţi de primirea călduroasă făcută de publicul prezent, dar şi de cuvintele PF Daniel, madrigaliştii au început concertul. Un minunat recital al unui Cor de Cameră ce a făcut ca numele României să fie pronunţat mai peste tot în lume într-un mod pozitiv.

Concertul aniversar Madrigal a fost structurat pe mai multe secţiuni. Muzica Renaşterii; cântece de secol XX; muzică bizantină-bisericească; cântece româneşti de joc şi de nuntă; colinde. Toate acestea s-au făcut auzite duminică seară la Ateneu.

Cel mai emoţionant moment a fost apariţia Maestrului Marin Constantin în rol de dirijor. Un moment ales, preţios, de pus în arhiva sufletească a fiecăruia dintre spectatori. Încă o dată, Maestrul şi-a dirijat Corul, grupul cu care se identifică de 45 de ani. Pe scenă, la final au urcat şi foşti madrigalişti. Foşti membri ai celui mai renumit cor de cameră românesc, un simbol al muzicii bune din România. Mai tineri sau mai bătrâni, madrigaliştii din trecut şi din prezent şi-au unit vocile într-un cânt superb. Un vis real. 45 de ani de Madrigal, 45 de an de vise. Împlinite.

 

Un cor magistral şi misionar

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat maestrului Marin Constantin şi corului Madrigal a venit ca o binecuvântare, ca o întărire din partea Cerului a misiunii alese pe care a avut-o Madrigalul de-a lungul celor 45 de ani de existenţă. “În acest moment aniversar ne gândim cu bucurie, dar şi cu recunoştinţă la faptul că în urmă cu 40 de ani, în 1968, maestrul Marin Constantin, sprijinit de Biserica Ortodoxă Română, imprima primul disc de colinde, «Şiraguri de icoane ale sufletului românesc». Într-o epocă în care misiunea Bisericii era îngrădită şi orice activitate a ei, dincolo de zidurile lăcaşurilor de cult, practic interzisă, Biserica şi Madrigalul aduceau în casele românilor colindul sfânt şi bun! Printr-o fericită împlinire, acum, de vremea colindelor, suntem în faţa unui moment de bilanţ roditor în care cinstim o muncă susţinută, plină de dragoste şi o dăruire fără de margini în slujirea artei. Maestrul Marin Constantin este un adevărat celebrant al valorilor muzicii nobile, plină de fineţe şi gingăşie, iar Madrigalul, un simbol al darurilor cultivate cu pasiune şi înţelepciune. Felicităm şi binecuvântăm cu părintească dragoste pe Maestrul Marin Constantin, pe toţi membrii Corului Naţional de Cameră Madrigal şi pe toţi artiştii români mesageri ai culturii şi ai sufletului românesc.”

×
Subiecte în articol: arte madrigal marin constantin