x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mălăele aşteaptă promisiunea făcută

Mălăele aşteaptă promisiunea făcută

de Maria Sârbu    |    26 Aug 2009   •   00:00
Mălăele aşteaptă promisiunea făcută

Lui Horaţiu Mălăele i s-a promis şi era sigur (mai este sigur) că va primi un spaţiu în Strada Smârdan pentru amenajarea unei galerii de artă ce îi va purta numele. Numai că responsabilii de la Capitală se pare că încă nu au rezolvat pe deplin cererea artistului.



"Aştept încrezător ca Primăria Bucureştilor, în frunte cu îngerul ei păzitor, Sorin cel Oprescu, să dea curs promisiunii de a deschide în Smârdan o mică, dar fără precedent galerie de caricatură şi grafică satirică. Sper ca această nobilă iniţiativă să nu fie sufocată de «învestitori»", ne-a spus Horaţiu Mălăele, care s-a şi gândit, încă din primăvară, ce va pune în galeria de artă. Desigur, lucrări realizate de el.

Pentru amenajare, spaţiul obţinut va fi încredinţat unui designer, căci artistul vrea o galerie elegantă, unde să vină lumea ca să-şi "clătească" ochii într-un loc în care cândva, cu 80-90 de ani în urmă, pulsa viaţa Capitalei. I-ar sta tare frumos Centrului istoric cu astfel de lucruri delicate. Cu cât sunt mai multe spaţii pentru artă, cu atât salvarea lui e mai aproape.

ÎN PREGĂTIRI
Până va simţi bucuria împlinirii acestui "vis", Horaţiu Mălăele se bucură de rezultatele internaţionale ale primului său film - "Nunta mută". Lansată în Franţa în februarie, pelicula rulează încă pe marile ecrane din Hexagon. Până acum s-a vândut în 27 de ţări. Din septembrie intră în cinematografele din Germania, Anglia, Belgia, Columbia etc. Recent, "Nunta mută" a obţinut Premiul publicului la Festivalul de la Bangkok. Este selecţionat în competiţie, secţiunea Debut, a Festivalului Festroia din Setubal, Portugalia, care se desfăşoară între 3 şi 12 septembrie.

"Nunta mută" e la concurenţă cu alte zece producţii din ţări precum Israel, Franţa, Polonia, Irlanda, Danemarca etc., iar din juriul acestei secţiuni fac parte actorul Ivan Shvedoff (Rusia), regizorul Alexander Oppersdorff (Germania) şi directorul Festivalului de Film din Zlin (Cehia).
Mălăele este pe cale să înceapă cel de-al doilea lungmetraj, "Funerarii fericite" (cu Mediapro), urmând să intre în producţie, probabil, în primăvară.

De această dată va şi juca. Actorul îşi va bucura publicul de teatru chiar la începutul stagiunii 2009-2010, pentru că la 4 octombrie va avea loc, la Teatrul Naţional din Bucureşti, premiera lui "Tartuffe" de Moličre, în regia lui Andrei Belgrader, în care îndrăgitul actor deţine rolul principal.

Totodată, repetă la spectacolul "Femeia care şi-a pierdut jartierele" de Eugene Labiche, montat la Comedie de Silviu Purcărete. Alături de Mălăele, vor fi în această "spumoasă comedie" (aşa cum promite conducerea teatrului) George Mihăiţă şi Dorina Chiriac. Premiera va avea loc în noiembrie. La mijlocul lui octombrie va fi organizată, la Comedie, premiera oficială cu "Leonce şi Lena", spectacol regizat de Mălăele şi în care joacă un grup de actori tineri şi talentaţi.

×
Subiecte în articol: arte Horatiu Malaele