x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marcel Iureş este logodnicul Americii

Marcel Iureş este logodnicul Americii

de Gabriela Boeriu    |    17 Sep 2007   •   00:00
Marcel Iureş este logodnicul Americii

La Marcel Iureş ne găndim cănd spunem actor romăn cu o carieră de succes naţională şi internaţională. Ce au in comun Marcel Iureş şi Nicolae Mărgineanu? O nouă producţie, "Logodnicii din America", in curănd la cinema.

  • Jurnalul Naţional: Cum a fost de această dată colaborarea cu Nicolae Mărgineanu? S-au petrecut lucruri ieşite din comun?
Marcel Iureş: M-am bucurat să colaborez din nou cu Nicolae Mărgineanu. Căt despre film, nici nu e normal să fie totul bine. Trebuie să ai discuţii, să te lupţi, să ajungi la un liman. Inotăm toţi intr-o apă şi sperăm să trecem dincolo. Dacă mergi pe o autostradă cu 800 km la oră nici nu simţi că faci film.


  • Ce v-a plăcut la personajul Radu?
Mi s-a părut interesant. Nu-mi lipsea acest tip de personaj din filmografie. Mă interesează insă acest gen de tematică. Cred că "Logodnicii din America" este este un bun inceput pentru un şir de filme care vor fi căutate in zonă. Filmul are multă umanitate, are umor, tristeţe.


Nevoia de film romănesc

  • Apropo de film, romănii sunt refractari in ceea ce priveşte filmul romănesc. Nu sunt obişnuiţi cu filmele autohtone, este o problemă de timp sau de calitate a produsului?
Publicul romănesc are nevoie de filme romăneşti, de oameni care au ceva de spus, precum Cristi Mungiu sau alţii mai consacraţi, oameni care din aceeaşi lipsă de indrăzneală, de energie de a se lupta cu situaţia in care ne aflăm sunt mai discreţi. Din păcate, nici publicul şi nici cineaştii nu mai au unde să se intălnească, fiindcă nu prea avem săli de cinema.


  • Putem spera intr-o eventuală "asortare" la industria filmului american care are atăta succes in box-office?
Nu se poate compara nimeni cu americanii. America este o ideologie şi o forţă financiară colosală şi cred că nici nu este aceasta ţinta. Noi trebuie să ne vedem de talentele noastre autohtone, care nu sunt mici şi nici puţine. Să investim in această infrastructură care a fost lăsată in paragină chiar de mai-marii cinematografiei comuniste, postcomuniste şi neocomuniste.


  • Sunteţi promotorul unui proiect de succes numit "Teatrul Act". Ar fi necesară demararea unui proiect de o asemenea natură şi pe tronsonul filmului? Un loc unde să se difuzeze selectiv filme romăneşti (europene) de bună calitate?
Filmul este o afacere inainte de toate. Chiar inainte de a fi un concept naţional, o politică culturală a unei ţări. Francezii sunt singurii care incearcă să inverseze aceste două puncte. Ei spun că filmul este intăi o strategie naţională culturală şi după aceea o afacere. Noi nu avem nici una nici alta, intrucăt nepăsarea este profundă.


Vocaţia de regizor imi lipseşte

  • Consideraţi intreaga carieră de pănă acum un preambul la o eventuală carieră in regie? Cu ce regizor romăn solidarizaţi?
Nu m-am găndit in viaţa mea să fac carieră in regie. E o vocaţie pe care nu o am. Căt despre regizori... nu am o listă a preferaţilor. Solidarizez cu toţi regizorii buni, care au ceva de spus.


  • Există vreun rol care vă lipseşte, cu care nu v-aţi intălnit şi pe care incă il aşteptaţi?
Cred că m-ar atrage tare mult un rol de om obişnuit, fără un nivel intelectual sau un nivel metafizic neobişnuit, un om nu neapărat năpăstuit, ci de la baza societăţii. Un om care incearcă să trăiască in mod corect. Un om.


Regizorul, scenariul şi actorii

Filmul "Logodnicii din America", in regia lui Nicolae Mărgineanu, cu un scenariu al Evei Sărbu ii are in distribuţie pe Maria Ploae, Marcel Iureş, Tamara Creţulescu, Horaţiu Mălăele, Monica Ghiuţă, Oana Maria Mărgineanu, Andrei Runcanu şi Cornel Scripcaru. Acţiunea se petrece la casa de vacanţă a soţilor Sanda şi Radu Pană. Intoarcerea Mariei după 18 ani declanşează momentul dezvăluirilor şi al surprizelor neplăcute. Momentul adevărului, in care Radu află că are un fiu...

×
Subiecte în articol: arte marcel iureş marcel iure