x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Metamorfoze primăvăratice

Metamorfoze primăvăratice

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Feb 2023   •   17:26
Metamorfoze primăvăratice

Uniunea Artiștilor Plastici din România invită iubitorii artelor frumoase la o multitudine de evenimente deosebit de atractive care se vor desfășura în săptămâna 20 - 26 februarie:

De astăzi, 20 februarie, la Galeria Căminul Artei din București, puteți vizita expoziția „Marian din Măgura” realizată de pictorul Vasile Mureșan Murivale. Peste 300 de lucrări transformă expoziția într-un eveniment plastic dedicat memoriei profesorului de franceza  Marian Voicu, răpus de covid. Vasile Mureșan Murivale realizează o serie de portrete ale celui dispărut, dar și peisaje din satul natal al profesorului: Măgura, comuna Hulubești, județul Dâmbovița. Sunt surprinse plastic în cele patru anotimpuri: biserica, cimitirul, școală părăsită, fântana de la marginea satului, curțile localnicilor, drumul principal și lunca Mileștiului. Expoziția este deschisă până pe 3 martie.

La Iași continuă Luna Sculptorilor Români, cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România. Iubitorii de artă sunt așteptați în locațiile partenere, cât și în arealul destinat evenimentului (Grădina Palas, Esplanada Palatului Culturii , str. Ștefan cel Mare, Piața Unirii, str. Lăpușneanu, Casa Universitarilor, Parc Copou) , pentru a admira opere de artă unice, în cadrul a ceea ce se dorește a fi o radiografie a sculpturii moderne și contemporane românești.

Luni 20 februarie are loc o succesiune de vernisaje: la ora 12,30, la Cinema Trianon este verniasată expoziția artistului Mircea Roman, la ora 13, la Arcada Central Art Space se deschide expoziția artistului basarabeanVladen Babcinețchi, tot la ora 13, dar la Galeria Aparte va fi prezentată expoziția colectivă a Universității Naționale de Arte “George Enescu”, pentru ca la ora 17, Palatul Culturii să găzduiască un eveniment în cadrul căruia vor fi expuse lucrări ale maeștrilor George Apostu și Napoleon Tiron.

 

Marți 21 februarie, la ora 13, pe str. Ștefan cel Mare, va avea loc prezentarea expunerii sculptorului Darius Hulea ale cărui statui sunt create folosind procedura de sudare prin care asamblează fire metalice pentru a reprezenta portrete fragmentate și incomplete, iar la Galeria Dana, de la ora 18 este programat vernisajul expoziției lui Florin Magda din Alba Iulia, ale cărui lucrări surprind prin asocierea unor  materiale contrastante, cu ajutorul cărora construiește forme sculptural-arhitecturale supuse unor prelucrări personale, pe care artistul le face din poziția observatorului.

 

Miercuri 22 februarie, Galeria la gard găzduiește vernisajul expoziției lui Ilie Bostan, profesor universitar la UNAGE Iași, iar la ora 18 va fi prezentată la Galeria Pallady expoziția artistului născut la Cernăuți în 1944 – Dan Covătaru, de asemenea profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.

 

Joi 23 februarie, la Iași au loc patru evenimente: la ora 12, Galeria Drossu găzduiește vernisajul expoziției artiștilor Doru Andrii și Cătălin Macsiniuc; Galeria Tonitza, propune de la ora 13 prezentarea expoziției „A la Femme”; pe strada Armeană, de la ora 14,30, debuteză evenimentul “Armeană Open Air”, iar la Galeria Arteast, la ora 18, sunteti invitați la o expoziție colectivă curatoriată de Maria Bilașevschi – președinta Filialei Iași a Uniunii Artiștilor Plastici.

 

Duminică 26 februarie, la ora 13, la Palas, are loc vernisajul expoziției sculptorului Maxim Dumitraș, cel care a realizat Muzeul de Artă Comparată de la Sîngiorz – Băi și primul “land art” din România – un sat al artiștilor, iar de la ora 18 săptămâna sculpturală de la Iași se va încheia la Muzeul Unirii cu prezentarea unei expoziții colective.

 

Tot pe 26 martie va avea loc lansarea noului număr al revistei ARTA. Evenimentul are loc la ora 18, la Insula 42, str Theodor Aman 42, București. Revista cuprinde texte despre Premiiile UAP, Salonul Național de Artă Contemporană, portofolii, recenzii la expoziții naționale și Documente 2022, cu undosar cu tema „Scandalogia”, care își propune o trecere în revistă a multora dintre scandalurile care au afectat felul în care privim și înțelegem arta în spațiul românesc. 

×