x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mihaela Malena

Mihaela Malena

19 Noi 2004   •   00:00

Astazi nu scriu despre un film care urmeaza sa fie pe ecrane, ci despre o pelicula pe care TVR a difuzat-o aseara. Filmul e un pretext sa pot povesti despre avantajele si dezavantajele frumusetii/celebritatii.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Femeile se folosesc de frumusetea lor din cele mai vechi timpuri. Iata prima constientizare a manipularii prin frumusete. "O poveste din Antichitatea Greaca spune ca o femeie ucigasa si rea, care nu avea circumstante atenuante pentru faptele sale, si-a dezbracat, in disperare de cauza, tunica si s-a infatisat goala in fata tribunalului. Nuditatea ei neasteptata i-a emotionat pe judecatori si, sub efectul acestor impulsuri afective, a fost pronuntata achitarea" (Arta de a influenta, A. Mucchielli, Ed. Polirom 2002). Data viitoare cand cititi despre o duduie ca a obtinut putina publicitate dezbracan-du-se, aduceti-va aminte ca e o poveste veche... din Grecia Antica!

Filmul lui Giuseppe Tornatore, Malena, este o poveste despre o femeie frumoasa si despre pasiunea unui adolescent voyeur pentru ea. Actiunea se petrece intr-un sat din Sicilia, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar Malena e interpretata de Monica Belluci. Incercati sa recunoasteti doamna la care fac referire. Malena lui Tornatore e o femeie care provoaca invidii prin frumusetea ei. Eroina mea e una dintre femeile atat de frumoase, incat toti barbatii vor sa o vada goala, dar nu au sanse sa o gasesca in revistele de profil. Explicatia e simpla si de bun-simt: "In primul rand, am un tata si un frate cu care nu cred ca as mai putea sa dau ochii de jena, iar, in al doilea rand, mi-ar fi foarte greu sa ii explic peste ani copilului meu, cand ar veni intr-o zi de la scoala cu revista, de ce am facut lucrul asta", spunea intr-un interviu acum cativa ani.

Malena lui Tornatore isi pierde sotul in razboi si apoi incepe o relatie cu un ofiter german care-i aduce dusmania femeilor din sat. Acestea o bat si ii taie parul, sperand sa-i stirbeasca din frumusete. Eroina mea a divortat, s-a recasatorit, iar viata ei a fost prilej de barfe si de invidii pentru multa lume. In plus, am vazut-o "chiluga" pe coperta revistei Tabu, intr-o ipostaza cu adevarat curajoasa. Ca si Malena lui Tornatore, eroina mea e urmarita zi si noapte, dar nu de un pusti voyeur, ci de spectatori, cititori, ziaristi. Ne straduim sa aflam lucruri despre viata ei privata (pustiul din film, in obsesia sa, merge pe firul sotului mort in razboi), ne-o imaginam in multe ipostaze (pustiul si-o imagineaza pe Malena ca eroina in filmele pe care le-a vazut) si dam cu pietre sau o barfim precum femeile din Costelecuta (satul in care se petrece actiunea filmului).

Cand pentru prima data am asemanat-o pe doamna de astazi cu Malena intr-un articol pentru o revista glossy, n-o intalnisem fata in fata. Imi aduc aminte randurile ei de raspuns din care simteai ca totul fusese punct tintit - punct lovit, dar si de sentimentele-i un pic contrariate, de Malena care isi da seama ca un necunoscut (voyeur-consumator-de-presa) a ajuns in intimitatea ei, precum pustiul din film.

In povestea de astazi, personajul principal, nu ea, ci acei voyeuri-consumatori-de-presa care urmaresc pas cu pas ce mai fac/spun/traiesc vedetele si care, din cand in cand, asemeni pustiului din film, trec "linia" interesati doar de satisfacerea propriei curiozitati. Voyeuri-consumatori-de-presa care devoreaza astazi pe cineva pentru ca maine sa treaca mai departe la o noua prada. Voyeuri-consumatori-de-presa care ajung cateodata (ajutati de cei ca mine) sa creada ca li se cuvine sa stie si sa judece totul, ca o mica distractie la o cafea.

Cat despre Malena mea, astept amuzata sa o vad cum ia lectii de la Dobrovolschi, Exarhu si Mihaiu, pregatindu-se pentru prima emisiune la radio Guerrilla si sa ajung in culisele noului show de la Antena 1. Am sa mai satisfac inca o data curiozitati, ale altora, dar si a mea. Asa ca, data viitoare, cand am sa o (re)intalnesc pe Mihaela Radulescu, am sa recunosc spasita ca am trecut "linia".
×
Subiecte în articol: arte malena