Cărţile de poveşti au ajuns obiect de muzeu. Poveşti, povestiri, poezii, pe scurt “Minunata lume a basmelor”, expoziţia propusă de Muzeul Naţional de Istorie a României. Cele mai frumoase cărţi au fost aduse la muzeu pentru a se bucura de ele copii şi părinţi. Vernisajul are loc luni, 22 decembrie, începând cu ora 13:00, la sediul MNIR, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.
Expoziţia prezintă peste 100 de cărţi de basme, poveşti şi povestiri, datând din secolul al XIX-lea până în anii '60 – '80 ai secolului trecut, provenind din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Naţional al Literaturii Române şi Muzeului Naţional Bran, dar şi de la colecţionarii George Trohani şi Nicoleta Petcu.
“În anii de dinainte de 1989, în lipsa Internetului şi a televiziunii prin cablu, cărţile de basme şi poveşti reprezentau interfaţa care stârnea imaginaţia copiilor şi făcea ca personajele să se transforme în adevăraţi... parteneri de aventuri. Iar minunatele ilustraţii, adevărate opere de artă, care însoţeau textele, contribuiau din plin la acest lucru.” spun realizatorii expoziţiei.
Printre cele mai valoroase lucrări prezentate se numără: “Kildine”, scrisă de regina Maria, o ediţie specială a “Luceafărului” de Mihai Eminescu, cu o ilustraţie spectaculoasă, realizată de Mişu Teişanu, un volum de “Basme” de Hans Christian Andersen, provenind din biblioteca regală de la Castelul Bran.
În expoziţie se regăsesc unele dintre cele mai populare personaje: Albă ca Zăpada, Harap Alb, Baronul von Munchausen, Făt Frumos din Lacrimă, Motanul Încălţat etc., dar şi unii dintre cei mai mari autori de profil (Ion Creangă, Petre Ispirescu, Fraţii Grim, Hans Christian Andersen).
Expoziţia, un îndemn la redescoperirea bucuriei de a ţine o carte în mână, de a o citi şi amdira, poate fi vizitată până la 31 ianuarie 2015.