x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mirela Trăistaru: “2 x 20”

Mirela Trăistaru: “2 x 20”

de Diana Scarlat    |    12 Mai 2012   •   21:00
Mirela Trăistaru: “2 x 20”

Cu o prolifica activitate in pictura, desen, scenografie, ilustratie de carte si design vestimentar, Mirela Traistaru aduce in fata publicului, in aceasta primavara, o noua expozitie de desen, intitulata “2 x 20', la Bucuresti, la Atelier 030202 si la hotelul Sarroglia.

“Jocul, iubirea si intelepciunea mea? Arta!', exclama artista, referitor la noua sa expozitie, completand astfel celebrele cuvinte ale poetului filosof Lucian Blaga: “Copilul rade: «Intelepciunea si iubirea mea e jocul!». Tanarul canta: «Jocul si-ntelepciunea mea-i iubirea!». Batranul tace: «Iubirea si jocul meu e-ntelepciunea!».'

Expozitia aduce o abordare contemporana a spatiului, sfidand regulile “numarului de aur' in raport cu incadrarea in rama. Centrul este abandonat, in favoarea marginii, iar imaginea apare deschisa, de fiecare data, catre un intreg univers de interpretari posibile, cu un zambet viu de copil.

“Eu desenez si pictez de cand ma stiu. In ultima vreme m-am identificat foarte mult cu culoarea, prin gradini sau bodypainting, iar acum am simtit nevioa sa ma inspir din cealalta parte. Am inceput o serie de desene inspirate de prietenii fetitei mele, chiar asa se numea initial expozitia. Am facut o paralela intre jocul generatiei mele, a copiilor cu cheia de gat si ceea ce se intampla astazi in parcuri, unde copiii sunt atent supravegheati de parinti, de bunici, de bone, care chiar intervin atunci cand se intampla ceva', explica pictorita care si-a intitulat expozitia “2 x 20' pentru a marca astfel si cei 40 de ani pe care i-a implinit chiar in ziua vernisajului, pe 3 mai. Creion pe hartie, tus sau pix, jocul de lumini si umbre al desenului Mirelei Traistaru reuseste sa aduca in fata publicului consumator de arta universul copilariei urbane, cu jocul ei, cu trairile ei profunde, surprinse in ochii plini de lumina ai personajelor. Perfectiunea formei frapeaza, astfel incat multi dintre participantii la vernisaj s-au intrebat indelung daca ceea ce privesc este desen sau o grafica realizata de computer. Cu un profund simt al detaliului, artista reuseste sa introduca astfel o noua abordare a creatiei, demonstrand ca nu doar masina poate imita omul, ci si omul poate imita masina. Si totusi, este doar desen, arta pura, creata cu o deosebita maiestrie, din fragmente ale cotidianului, ale contemporaneitatii.

Nascuta in 1972, la Bistrita, Mirela Traistaru a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ion Andreescu', din Cluj-Napoca, sectiile Design Vestimentar si Pictura, apoi Masteratul de Pictura, la clasa profesorului Stefan Caltia, la Universitatea de Arte Bucuresti. A devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici, Consultant artistic UNATC si profesor de desen la Liceul de Arta “Corneliu Baba', Bistrita. De-a lungul carierei, Mirela Traistaru a castigat numeroase premii, printre care Premiul Special al Concursului National de Pictura al Fundatiei Arte & Arta, in 2005, Marele Premiu al Juriului, la Festivalul National al Filmului de Arta pentru filmul “Noaptea Sanzienelor', la Calarasi (1998) sau Trofeul celei de-a IV-a editii a Festivalului Napoca Fashion, la Cluj-Napoca (1996).

×