x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Moda - Crainicele tv de pe vremea lui Ceausescu

Moda - Crainicele tv de pe vremea lui Ceausescu

15 Dec 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
Modelul BBC de prezentare a programelor cu crainice a fost preluat de TVR in 1958. Dupa 40 de ani, varianta "promo-announcer" a fost considerata mai moderna. O prezenta agreabila, o voce blanda care ne poftea sa urmarim programul TVR sau filmele de cinemateca. Aceasta poate fi pe scurt o descriere a crainicei tv. Din pacate - spun unii, din fericire - zic altii, la aceasta forma de prezentare s-a renuntat in 1998, varianta "promo-announcer" fiind considerata mai moderna.
ADRIANA PADURARU

INCEPUTURI. Cand a dat proba, Cristiana Bota nu stia ce inseamna meseria de crainica
Prima crainica din istoria Televiziunii Romane a fost Mariana Zaharescu (1958), urmata imediat de Cleo Stieber, care traieste astazi la Köln. Medic de profesie, cea din urma a renuntat la cariera medicala pentru a se dedica micului ecran si telespectatorilor TVR. Alaturi de ea, au prezentat apoi programele Televiziunii Romane Sanda Taranu, Lia Marascu, Delia Budeanu, Cristiana Bota, Geta Ocheanu, Ioana Magura, Silvia Ciurescu. In momentul in care Sanda Taranu a venit in televiziune, nu existau decat doi crainici-prezentatori: Cleo Stieber si Florin Bratescu. Ei prezentau si actualitatile, iar programul lor de lucru era de circa sase-sapte ore pe zi. Dupa Revolutie, a venit un nou "val", reprezentat de Cristina Topescu, Carmen Movileanu, Mirela Atanasiu-Tanasescu, Despina Moiceanu, Iuliana Marciuc, Tania Budi, Corina Danila.

MODEL BBC. Formatul "cu crainice" exista la toate posturile publice de televiziune din Europa si din intreaga lume. Principalul model studiat in acest sens l-a constituit cel al BBC. La inceput, rolul crainicilor era acela de a comenta "din off" imaginile difuzate. Mai tarziu, dupa modelul televiziunilor din Statele Unite, crainicii si crainicele au iesit "pe sticla" si s-au impus ca prezentatori care anuntau programele ce urmau a fi vizionate de catre telespectatori.

Mariana Zaharescu
Carmen Movileanu

CONCURS. Pentru selectionarea crainicelor tv, se organizau de obicei concursuri. Principalul criteriu era cel valoric, iar calitatea cea mai cautata o constituia dictia foarte buna. Mai existau insa si repartitii date de facultati sau recrutari interne. Delia Budeanu a venit in TVR in anul 1970, prin concurs, dupa o perioada de colaborare cu radioul. Ea a castigat "lupta" cu alte 11 concurente, dintre care 10 erau actrite. Carmen Movileanu a petrecut sapte ani pe un post de crainica a TVR, dupa alti 12 de munca redactionala tot in cadrul televiziunii.

SALARIU. Tot ceea ce se poate spune despre leafa pe care o primeau crainicele tv este ca aceasta era multumitoare. Cristiana Bota, de exemplu, spune ca la angajare a avut un salariu de 1.400 lei. La acestea, in timp, potrivit legislatiei muncii, se adaugau diferite sporuri.

TINUTA. Vestimentatia crainicelor tv trebuia sa fie una eleganta, fara a se exagera, iar Televiziunea le asigura serviciile de coafura, manichiura etc. De asemenea, ele prezentau spectacolele organizate de televiziune, cum ar fi Cerbul de Aur. Pentru a se perfectiona, unele dintre crainice isi plateau singure cursuri de dictie, actorie etc. Exista si crainice care au avut probleme legate de accesorii. Care sunt acestea, veti afla in numerele urmatoare, cand vom prezenta o serie de interviuri cu cateva dintre fostele crainice tv.

FARA CRAINICE. In anul 1998, canalele TVR 1, TVR 2 si TVR International s-au infiintat ca structuri de sine statatoare.

Atunci s-a trecut la noul "trend" adus pe piata audiovizuala de televiziunile private si s-a renuntat la formatul "cu crainice". De altfel, nicaieri in lume nu se mai apela la acest stil de prezentare, fiind preferata varianta "promo-announcer". S-a mai tinut cont in aceasta decizie si de modificarea pretentiilor si asteptarilor telespectatorilor.

VA URMA
Mariana Zaharescu, Cleo Stieber, Sanda Taranu, Lia Marascu, Delia Budeanu, Cristiana Bota, Geta Ocheanu, Ioana Magura, Silvia Ciurescu, Cristina Topescu, Carmen Movileanu, Mirela Atanasiu-Tanasescu, Despina Moiceanu, Iuliana Marciuc, Tania Budi, Corina Danila - iata numai cateva dintre numele vazute pe sticla pe vremea lui Ceausescu sau imediat dupa. In zilele urmatoare, Jurnalul National va publica interviuri cu cateva dintre crainice.

×
Subiecte în articol: arte crainice