x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mormăntul lui Iisus: acum şi cartea

Mormăntul lui Iisus: acum şi cartea

de Sebastian S. Eduard    |    29 Mai 2007   •   00:00
Mormăntul lui Iisus: acum şi cartea
Sursa foto: GALI TIBBON/

Editura Paralela 45 scoate pe piaţă o carte-bombă. Departe de orice figură de stil, volumul "Mormăntul lui Iisus şi al familiei Sale" este unul controversat şi vine la numai căteva luni de la lansarea pe piaţa americană a documentarului semnat de Simcha Jacobovici şi de Charles Pellegrino.

Modă - După documentarul controversat urmează volumul...

Editura Paralela 45 scoate pe piaţă o carte-bombă. Departe de orice figură de stil, volumul "Mormăntul lui Iisus şi al familiei Sale" este unul controversat şi vine la numai căteva luni de la lansarea pe piaţa americană a documentarului semnat de Simcha Jacobovici şi de Charles Pellegrino.

De la apariţia "Codului lui Da Vinci" ne confruntăm cu fel de fel de literatură, uneori chiar maculatură, care vine să prezinte Adevărul. In funcţie de directorii de marketing şi de bugete, aceste volume sunt lansate pe piaţă şi produc sau nu vălvă. Toţi ţin insă să se raporteze la romanul lui Dan Brown, incheie contracte cu Hollywoodul (ne şi aşteptăm, dealminteri, la o avalanşă de astfel de filme in viitorul apropiat) şi clamează că in spatele unor povestiri pline de acţiune ar exista chei cu care s-ar afla lucruri neştiute.

Documentarul. Ce te faci insă atunci cănd ai de-a face nu cu un roman, ci cu varianta literară a unui buletin arheologic? Şi in acest caz, căt este adevăr şi căt este ficţiune in acest buletin arheologic. In Statele Unite, documentarul lui Simcha Jacobovici şi Charles Pellegrino (cel care stă la baza cărţii), realizat pentru Discovery, a fost privit cu răceală. Majoritatea ziarelor au incercat să demonstreze că povestea este lipsită de fundamente ştiinţifice. Confruntat cu un val de critici venite din intreaga lume, Simcha Jacobovici a intrat in defensivă. "Eu sunt numai un documentarist şi rolul meu este să pun intrebări", a declarat intr-un interviu...

Descoperire? Cartea de faţă relatează povestea a ceea ce ar putea foarte bine să fie cea mai mare descoperire arheologică a tuturor timpurilor, crede editorul romăn: mormăntul familiei lui Iisus din Nazaret. In 1980, in timpul construirii unui complex de locuinţe intr-una din suburbiile Ierusalimului, un buldozer a decopertat din intămplare un mormănt. Arheologii de la Autoritatea Israeliană a Antichităţilor au fost imediat chemaţi la faţa locului. In mormănt, arheologii au descoperit nu mai puţin de zece osuare - cutii din calcar ce erau folosite in secolul I d.Hr. drept sicrie. Şase dintre acestea mai aveau inscripţii: una dintre acestea fiind "Iisus, fiul lui Iosif", alte două făcănd referire la Maria, iar o alta la "Iehuda, fiul lui Iisus". Echipa de arheologi a ajuns la concluzia că acest neobişnuit grup de nume era pur şi simplu o coincidenţă (cu persoanele biblice). După catalogarea şi depozitarea osuarelor, au lăsat mormăntul pe măna constructorilor care trebuiau să termine ceea ce incepuseră.Douăzeci şi cinci de ani mai tărziu, Simcha Jacobovici, jurnalist căştigător al unor Premii Emmy, a luat urma osuarelor, in depozitele Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi, hotărăt să investigheze această remarcabilă colecţie de nume. Simcha a cartografiat şi apoi a localizat mormăntul original, pe care, spre surprinderea sa, l-a găsit intact. Beneficiind de un neobişnuit sprijin din partea autorităţilor, el a aflat curănd că arheologii de dinaintea sa trecuseră cu vederea dovada esenţială ce făcea din această descoperire una epocală. Această povestire e făcută să acapareze prima pagină a presei internaţionale şi să ridice probleme - cred unii fundamentale - despre personajul istoric Iisus. Să fie Iisus şi Maria din Evanghelii cei pomeniţi in aceste inscripţii? Cititorii sunt purtaţi intr-un fascinant periplu: incepănd cu expunerea analizelor statistice, trecănd printr-o călătorie in timp de-a lungul a două milenii, şi pănă la analizarea patinei şi a ADN-urilor din morminte, pe lăngă care un episod din "Dosarele X" pare de-a dreptul banal. Numai că, ştim şi noi, "Dosarele X" sunt ficţiune! Printre noi se mai găseşte căte un Mulder...

Ingrijorări in Parlament

Grupul de rugăciune din Parlament a luat poziţie, la mijlocul lunii martie, după difuzarea documentarului, recomandănd "o reacţie echilibrată, de refuzare a unor astfel de ingerinţe in spaţiul spiritual sacru al creştinismului", apreciind că acesta jigneşte sentimentele religioase ale credincioşilor. Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul Romăniei a spus că documentarul regizorilor James Cameron şi Simcha Jacobovici, despre presupusul mormănt pierdut al lui Iisus Hristos, constituie o "incercare de a exploata in scopuri mercantile" o temă religioasă sensibilă şi că subiectul vine in contradicţie cu invăţătura de credinţă a Bisericii creştine.

Un roman poliţist

"Dar acum, in această carte extraordinară, Simcha Jacobovici şi Charles Pellegrino au dezvăluit nu doar căteva, ci o adevărată avalanşă de dovezi fizice ale existenţei lui Iisus. Investigaţiile lor demonstrează, cred, dincolo de orice indoială, că mormăntul datănd din secolul I, descoperit in 1980 in Talpiot, Ierusalim, aparţine lui Iisus şi familiei Sale... E ca si cum ai citi un roman poliţist palpitant şi din cănd in cănd trebuie să te ciupeşti să iţi dai seama că este real"

James Cameron coproducător al filmului

×