x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Musicalul mult aşteptat

Musicalul mult aşteptat

de Maria Sârbu    |    10 Iun 2008   •   00:00
Musicalul mult aşteptat

EVENIMENT   ●  The Rocky Horror Show în club
Musicalul „The Rocky Horror Show“, finanţat integral de „Trustul Media Intact – Antena 2“ şi produs în parteneriat cu „Adjudecat Inclusiv Media“, şi-a încheiat prima serie de reprezentaţii de la Clubul Kristal. Amatorii genului vor urmări cu siguranţă astfel de spectacole şi pe viitor.    Se cîntă şi se dansează aproape neîntrerupt timp de două ore. Sînt 11 interpreţi acompaniaţi live de patru muzicieni.



EVENIMENT   ●  The Rocky Horror Show în club
Musicalul „The Rocky Horror Show“, finanţat integral de „Trustul Media Intact – Antena 2“ şi produs în parteneriat cu „Adjudecat Inclusiv Media“, şi-a încheiat prima serie de reprezentaţii de la Clubul Kristal. Amatorii genului vor urmări cu siguranţă astfel de spectacole şi pe viitor.    Se cîntă şi se dansează aproape neîntrerupt timp de două ore. Sînt 11 interpreţi acompaniaţi live de patru muzicieni. Publicul este „teleportat“ pe „Planeta Transexuală din Galaxia Transilvania“. Există povestea vorbită, jucată, cîntată. Unii pămînteni ajung în „împărăţia“ unor extratereştri, care experimentează, creîndu-l pe Rocky. Nu e o temă nouă, doar că „The Rocky Horror Show“ nu s-a mai montat în România.

Pasionat de acest musical, regizorul Alexander Hausvater îl aduce în „scena“ clubului în încercarea de a-l planta şi în speranţa că va prinde rădăcini. Ţine cont de „solul fertil“, adică de publicul dezinhibat de astăzi.

FĂRĂ DERANJ.
Spectatorul antrenat în vizionarea de spectacole de teatru desprinde uşor partea dramatică a showului. Cel obişnuit cu muzica „aude“ desluşit sunetele combinate prin care se transmite sentimentul, iar amatorul de dans decupează ansamblul mişcărilor variate ale corpurilor interpreţilor din ring. Produsul poate fascina în măsura în care există publicul pentru toate cele trei genuri. Nu este un amalgam, totul se armonizează. Oricum, spectacolul de la Bucureşti a fost receptat diferit, dar nu cred că a deranjat auzul, retina ochiului sau gustul pentru alte arte decît cele enumerate.

PROVOCAREA. Cînd a venit pentru prima dată în România, la începutul anilor ’90, Hausvater a şocat pe mulţi prin viziunea sa regizorală exprimată în spectacolul Teatrului Odeon „... au pus cătuşe florilor“ (1992). Devoala inhibarea, făcînd loc libertăţii gîndului de a absoarbe orice. A continuat. A tot dezbrăcat actori şi actriţe pe scenă, realizînd spectacole care au rămas în memorie sau care au avut efect de moment. Toate însă l-au impus aici ca pe un regizor cu dar de a provoca. Pentru că venise cu un stil diferit, care putea să placă sau nu. A plăcut şi nu a plăcut. Publicului (şi nici criticii) nu i s-a impus nimic. Cine a vrut, a văzut spectacolele lui Hausvater, cine nu – s-a abţinut. El însă a continuat „explorările“ scenice, „dezgheţînd“ multe trupe din ţară. 

DE VĂZUT. Hausvater şi-a propus să convingă spectatorii şi cu noua  producţie, să încerce educaţia lor pentru musicalul de acest fel. El crede că Rock’n Roll-ul „The Rocky Horror Show“, scris de Richard O’Brien’s, cu premiera absolută în anii ’70, poate deveni un fenomen şi în România, chiar dacă spectacolul de la Clubul Kristal a fost receptat într-un mod reţinut. Publicul încă nu s-a manifestat aşa cum şi-a propus creatorul – de a cînta şi dansa tot spectacolul împreună cu interpreţii. Poate după ce învaţă versurile. Poate după ce vede din nou spectacolul. Poate după ce intră pe internet să urmărescă succesele acestui musical pe mapamond.

Regizorul a ales interpreţii în urma unei audiţii. Au venit mulţi. Cu tot respectul pentru actorii români, el a fost nevoit să selecteze şi dintre cei care nu au studii teatrale. Pentru că absolvenţii unor astfel de şcoli nu au şi pregătire muzicală, nu ştiu să cînte, să danseze, ceea ce în opinia lui Hausvater este grav. Actorul trebuie să fie total. În cele din urmă, în trupă au intrat Marius Stănescu, Igor Caras (actor din Chişinău), Victor Bucur, Sînziana Tîrţă, Filip Ristovski, Dana Rota, Silvia Lăuneanu, Matei Chioariu, Tica Alex, Mirela Boureanu şi Raluca Stoica.

Alexander Hausvater şi-a asumat evenimentul cu „The Rocky Horror Show“, insistînd ca acesta să nu aibă loc pe o scenă de teatru, ci într-un club, căci e musical. Să sperăm că e un musical aşteptat.

PIONIERAT „Mă consider în România cineva care a deschis un drum. Unde am fost am deschis un drum. Am întotdeauna legătură cu două grupuri de oameni: unul se numeşte public, şi celălalt actor“.

OBSESIE
„The Rocky Horror Show este un fel de microb, care a pătruns în oameni şi a condus la formarea de fan cluburi. Oamenii vin de multe ori la acest spectacol îmbrăcaţi în costumele personajelor (...). Dacă vezi o dată un astfel de spectacol, te duci ca să-l vezi de mai multe ori. Este un eveniment legat de o mişcare socială“. Alexander Hausvater, regizor

×