x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ne-auzim la un telefon

Ne-auzim la un telefon

de Luiza Moldovan    |    25 Oct 2005   •   00:00

Replicile de complezenta. Cine le-a inventat bine a facut! Te salveaza, sa moara Tzac si Pac, dintr-o gramada de situatii jenante sau in care linistile sunt atat de apasatoare, incat iesi din ele turtit ca si cum ti-ar fi dat cineva cu o tigaie-n cap. Sa traiasca replicile de complezenta, impreuna cu mama si cu tata lor, ca bine mai e pe lume, cu ele alaturi, in minte, inima, suflet si literatura.

Replicile de complezenta se spun peste tot, iar televizorul este ca un cub concentrat de supa pe care e suficient sa-l arunci in oala si te-ai facut de un meniu alcatuit din cele mai diverse si delicioase "E"-uri.

Indeobste, replicile de complezenta se spun in emisiunile in direct. Ii e mai usor invitatului sa fie spontan intr-o emisiune inregistrata. Cel putin, asa imi imaginez. Uite, de pilda, Andreea Banica. Am vazut-o pe Andreea in "Tonomatul DP 2". "Alo"? "Da"? "Andreea"? "Da". "Buna". "Buna". "Ma numesc Cutare, sunt din cutare loc". "Da". "Vreau sa-ti spun ca te iubesc foarte mult si sper sa ne mai intalnim". "Da, si eu sper sa ne mai intalnim". Urmeaza alte si alte replici de succes, insotite necesarmente de un zambet atent construit.

Una dintre piesele de rezistenta ale replicilor de complezenta este "Tinem legatura". La sfarsitul oricarei conversatii telefonice care trebuie sa respecte niste standarde se impune un "Vorbim".

Alte situatii in care replicile de complezenta se impun fara drept de apel sunt cele in care te pomenesti cu vreun vecin in lift. De obicei, se insista pe ideea ca in scara asta, draga, nu poti sa pastrezi nimic, ca vin copiii si strica. Uite, de pilda liftul asta. De cate ori nu l-a vopsit? Da’ de cate ori nu l-a reparat? De cate ori n-a sters de pe pereti cuvinte frumoase si subtile cu adresa directa la "Steaua" si la "Rapid"?

Raspunsul de complezenta trebuie sa dubleze firesc replica vecinului. De obicei se clatina din cap si se face "t-t-t", ca adica esti perfect de acord cu ce spune vecinul si ca nu mai ai nici un comentariu.

"Da, asa e". "Exact". Sau "Aveti dreptate! Pe bune". Aceste replici se spun privind adversarul drept in ochi. Cum liftul merge destul de lent in astfel de situatii, n-ai ce face si-ti scormonesti prin creier dupa alte si alte replici de complezenta. "Ati vazut cat s-au facut cartofii"? "Eu nu cumpar de-aici, ma duc in alta piata. Aici e prea scump si nici nu sunt produse de calitate. Daca tot e sa dau un ban, atunci sa dau un ban pe ceva de calitate".

Mie, regina neincoronata a replicilor de complezenta, imi place sa insist pe replica "Ne-auzim la UN telefon". Nu la orice fel de telefon, da? Deci, da? Mai nou, mi-am tras-o p-asta cu "Pa, te-am pupat". Adica, vrei, nu vrei, te pun deja in fata unui fapt implinit. Cand ai inchis telefonul, esti deja pupat. Naspa de tine.

×
Subiecte în articol: arte complezenta