x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nicolae Manolescu, presedintele USR?

Nicolae Manolescu, presedintele USR?

de Claudia Daboveanu    |    15 Iun 2005   •   00:00
Nicolae Manolescu, presedintele USR?

Vineri, 17 iunie, la Bucuresti, are loc Conferinta Nationala pentru alegerea noului presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Vom afla care dintre cei opt inscrisi va fi presedintele USR.

Se face foarta multa valva in jurul alegerilor de la USR. Explicatia? O buna parte din scriitori sunt si ziaristi, si-atunci tocmai ei sunt cei care fac asemenea valuri, din pacate, dezavantajoase pentru USR, ca institutie. A fost un imens scandal in jurul lui Eugen Uricaru, fostul presedinte al USR. In opinia unora, dupa ’90 doar Laurentiu Ulici si Uricaru au stiut sa administreze financiar si moral Uniunea.

FAIR-PLAY. Campania de presa impotriva lui Uricaru a fost de o mare duritate. "A fost acuzat ca a colaborat cu fosta Securitate, ca a fost informator, dar eu am fost coleg de redactie la revista Steaua, la Cluj, pe vremea aceea, si pot sa va spun ca e vorba, de o confuzie, ca nu e adevarat. Convorbiri telefonice aveam cu totii, dar asta nu dovedeste nimic", spune secretarul USR, scriitorul Mircea Ghitulescu, care si-a depus candidatura in ultimul moment. Daca presedintele demisionar Uricaru tot nu mai candideaza, sa vedem spre cine se orienteaza conducerea USR. Cezar Ivanescu, Mircea Ghitulescu, Victor Frunza, Mihail Galatanu, Grisa Gherghei, Carolina Ilica, George Gibescu si Nicolae Manolescu sunt aspirantii la presedintia USR. "Doar primul si ultimul pot aspira la titlul de model de presedinte. Pot aspira, nu sunt modele. Pentru ca un presedinte trebuie sa fie un om generos, care sa renunte la propriile ambitii, orgolii si treburi, ca sa le rezolve pe acelea ale USR. Or, aceasta generozitate lipseste printre scriitori. In opinia mea, e greu de crezut ca Nicolae Manolescu va avea un contracandidat, pentru ca reprezinta un simbol literar. Si e foarte greu sa lupti cu simbolurile, iar cei care candideaza ar trebui sa se gandeasca la acest aspect inainte sa-si faca sperante. Eu mi-am depus candidatura, desi n-am intentionat, pentru a fi o alternativa la Ivanescu si Manolescu."

MISIUNI (APROAPE) IMPOSIBILE. Cele mai potrivite calitati pentru presedintele USR? Sa fie un bun manager, sa fie dinauntrul Uniunii, sa nu fie cel mai mare scriitor, ci cel mai generos, sa stie sa gestioneze proiectele si investitiile pe probleme literare. E important sa se stie pe ce se cheltuiesc banii. USR are o misiune extrem de complicata, din cauza crizei de lectura. Sunt doar doua lucruri de facut: difuzarea literaturii romane contemporane si clasice in interiorul si exteriorul tarii si apararea demnitatii morale si sociale a scriitorului roman. Pare simplu, dar e foarte greu. Uricaru a facut cel mai important festival de literatura din partea noastra de Europa, cel de la Neptun, unde anul acesta si-a anuntat participarea Mario Vargas Llosa. Curiozitatea publicului cititor trebuie tinuta treaza. Poate pare demodat, dar revenirea la cenaclurile literare animate se impune din nou. Textele importante trebuie sa ajunga la public. E complicat? Acestea ar fi auspiciile sub care se "inscauneaza" noul presedinte al USR. Ii dorim spor la munca, oricare ar fi el!

SPRIJIN POLITICO-LITERAR
Scriitorii Nicolae Breban si Constantin Toiu nu si-au depus candidatura pentru presedintia USR. Ambii au declarat ca-l sprijina pe Nicolae Manolescu. "Poate el va reusi sa faca rost de fonduri pentru USR, care este acum ca o barca pe valuri", spune Breban. Constantin Toiu declara: "Trebuie sa gasim un presedinte care sa conduca uniunea. Sa faca din ea o institutie demna si foarte activa. Numai Manolescu poate face acest lucru. Sunt sigur ca va indrepta starea Uniunii". Deputatul Varujan Vosganian va prezenta la alegerile USR un program de management economic al organizatiei, care va fi pus in practica de Nicolae Manolescu si echipa sa in cazul in care criticul literar va prelua sefia uniunii. Vosganian i-a facut lui Manolescu programul economic, pe cand acesta din urma era presedintele Aliantei Civice. "Temperamental, am avut o comunicare buna cu Nicolae Manolescu. Ne-am situat tot timpul pe aceeasi parte, atunci cand oamenii erau impartiti."
×
Subiecte în articol: arte nicolae manolescu nicolae manolescu