x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea albă a Galeriilor de Artă

Noaptea albă a Galeriilor de Artă

08 Iun 2009   •   00:00

Cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor reuneşte, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Bucureşti, 28 de galerii, ateliere, centre de artă contemporană şi spaţii alternative, sub umbrela cărora evoluează peste 80 de artişti, informează organizatorii. Astfel, în noaptea de 12 spre 13 iunie - vineri spre sâmbătă -, 28 de galerii, ateliere, centre de artă contemporană şi spaţii alternative vor fi deschise publicului larg, începând cu ora 19.00, până dimineaţa, la ora 4.00.



Peste 80 de artişti expun sau performează în timpul acestui adevărat maraton de artă şi cultură contemporană, care va cuprinde reprezentări în formule consacrate, dar şi lucrări neconvenţionale, arată Mediafax. Expoziţii de desen sau pictură, instalaţii, artă video, expoziţii foto, lansarea unei arhive digitale, concerte, proiecţii de filme, performance-uri, jocuri în aer liber, precum şi alte animaţii culturale vor fi puse la cale special pentru noaptea de vineri spre sâmbătă. Programul complet, precum şi o hartă a traseului cultural propus pot fi consultate online, pe www.noapteagaleriilor.ro. Ca şi la ediţia de anul trecut, organizatorii au conceput şi un parcurs cu bicicleta pentru cei interesaţi.

Arta contemporană se va vedea peste tot: în clădiri - monumente de arhitectură (The Art Society), în clădiri care au fost salvate de la distrugere (The Ark), în spaţii cu un trecut recent marcat de perioada comunistă (Pavilion Unicredit), dar şi în spaţii absolut neconvenţionale, precum garajul transformat în galerie de artă (Paradis Garaj), sufrageria unui bloc (Galeria 29) sau subsolul central al unui fost magazin (Atelier în Tranziţie).

Ceea ce mai aduce nou ediţia din acest an a Nopţii Albe a Galeriilor este extinderea ariei de acţiune în spaţiul urban, prin asocierea dintre Noaptea Albă a Galerilor şi un alt eveniment cultural cunoscut, proiectul-manifest Street Delivery. "Ca artist am nevoie de conectare permanentă la audienţa căreia mă adresez. Noaptea Galeriilor este unul din cele mai importante momente în care se manifestă acest parteneriat între cei aflaţi de-o parte şi cealaltă a unei lucrări. Evenimentul este unul obligatoriu pentru cei ce vor să ia contact cu arta contemporană românească. Este singura Noapte care coagulează întreaga mişcare vizibilă în artă contemporană - de la cei mai noi şi experimentali, până la cei ale căror lucrări se află în galerii celebre", a declarat Claudiu Cobilanschi, artist vizual şi expozant la eveniment.

Anul trecut, Noaptea Albă a Galeriilor a avut loc pe 23-24 mai, la eveniment participând peste 14 spaţii din Bucureşti, care au adunat peste 5.000 de vizitatori.

×
Subiecte în articol: arte