x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea muzeelor, albă pentru bucureşteni

Noaptea muzeelor, albă pentru bucureşteni

de Roxana Ioana Ancuta    |    18 Mai 2009   •   00:00

Zeci de mii de bucureşteni au făcut un tur cultural prin 11 dintre muzeele Capitalei, în noaptea care a celebrat, până în zori, manifestarea "Noaptea Muzeelor".



Astfel că, Bucureştiul a devenit, în noaptea dintre sâmbătă spre duminică, o adevărată metropolă a plimbărilor, oamenii bucurându-se nu numai de prilejul de a vedea, gratuit, coleţiile muzeelor intrate în circuit, dar şi de un timp foarte bun.

Gândită ca o iniţiativă care să atragă toate categoriile de public, dar mai ales pe cele care în general nu sunt primele care se înscriu pe listele vizitatorilor unor astfel de instituţii, Noaptea Muzeelor şi-a atins scopul, deoarece mii de tineri şi de adolescenţi au ales să-şi petreacă o seară de mai în compania admiratorilor de artă, asistând la spectacolele organizate cu ocazia acestui eveniment şi vizitând variatele expoziţii.

Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană au fost luate cu asalt de public, vizitatorii formând în faţa intrărilor cozi de aproape o sută de metri.

Pe lista muzeelor care şi-au deschis porţile pe timp de noapte, au fost, aşadar, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional "George Enescu", Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Tehnic Naţional "Dimitrie Leonida".

Fiecare dintre aceste instiuţii s-a pregătit foarte bine pentru eveniment, oferit publicului şansa de a-şi petrece orele nopţii într-un mod plăcut şi interesant. Astfel, la Muzeul Naţional de Artă al României (care la doar o jumătate de oră după ce s-a deschis a dat peste 3.500 de bilete gratuite), vizitatorilor li s-a propus să creeze propriile lor picto-poezii, suprapunând peste tablouri texte extrase, la întâmplare, dintr-un joben, după modelul dadaist.

De asemenea, organizatorii au pregătit proiecţii de film pentru cei care s-au dovenit a fi mai mult decât răbdători, aşteptând, aliniaţi, mai bine de o oră să intre în incinta muzeului. Proiecţiile - două versiuni cinematografice ale povestirii "Prăbuşirea casei Usher", a lui Edgar Allan Poe, au fost însoţite de muzică creată de ansamblul Einuiea şi de inserturi din poemele lui Baudelaire.

Cea mai vizitată insituţie inclusă în circuitul Nopţii Muzeelor a fost Muzeul Naţional de Artă Contemporană, unde vizitatorii, tineri în cea mai mare parte a lor, au putut vedea expoziţii de fotografie, documentare şi alte proiecţii. Numărul mare de curioşi strânşi în faţa MNAC, i-au determinat pe jandarmi să închidă, la 00:00, poarta care ducea la Palatul Parlamentului.

Proiecţii (de filme de animaţie istorice) au fost făcute şi la Muzeul Naţional de Istorie a României, acolo unde publicului li s-au oferit şi prezentări de uniforme şi echipament militar - din perioada domniei Regelui Carol I, dar şi demonstraţii de dans şi luptă cu spada şi spectacole de cântec şi dans irlandez.

Muzeul "George Enescu", găzduit în Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, a propus în Noaptea Muzeelor, de la lucrări ale marilor compozitori, interpretate de Orchestra Liceului de Muzică "Dinu Lipatti", până la muzică de film şi muzică din animaţiile Disney, muzica anilor '80 sau prelucări folclorice ruseşti şi evreieşti.

De un mare succes s-a bucurat Grupul de Muzică Bizantină "Anton Pann", care a făcut ca muzeul să devină un spaţiu intim, dar neîncăpător pentru cei care doreau să asculte poveştile purtate de sunete.




La Muzeul Municipiului Bucureşti, istoricul Marinela Pop-Câmpeanu (care trăieşte de 18 ani în Franţa) a oferit publicului expoziţia "Istoria Europei şi a Americii în sigilii şi documente", expoziţie creată şi organizată din colecţia personală şi care prezintă facsimile de documente şi copiile a 170 de sigilii făcute după originalele din Arhivele Naţionale ale Franţei de la Paris, în urma studierii celor 21.000 de sigilii din colecţiile franceze.

Tot la Muzeul Municipiului Bucureşti publicul a mai putut vedea şi Expoziţia Naţională de Carto-Filatelie dedicată împlinirii a 550 de ani de atestare a Bucureştiului.

Din motive de securitate, transmite Mediafax, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", nu a putut prelungi programul după căderea întunericului, motiv pentru care a organizat Dimineaţa Muzeului. Acolo, pe lângă vizite ghidate, spectacole muzicale, vizitatorii au participat şi la atelierele de creaţie - olărit, ţesut, icoane - şi la demonstraţiile meşterilor populari.

Pentru că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la revoluţia din decembrie '89, Muzeul Militar Naţional a abordat ca temă perioada 1965 - 1990 şi a organizat expoziţia "Amprente ale vieţii cotidiene în perioada comunistă. 1965 ­ 1989", prezendând perioada comunistă prin reconstituiri.

În Nopatea Muzeelor, un autobuz special a circulat pe traseul celor 11 instituţii participante la aceasta manifestare, cum mijlocul de transport venea la intervale de timp destul de mari, bucureştenii, aceia dintre ei care nu au avut maşina proprie, au preferat să străbată pe jos distanţele dintre muzee.


Mircea Dinescu a pregătit un stufat de miel, la "Noaptea Muzeelor" din Cluj-Napoca
Poetul Mircea Dinescu a pregătit, sâmbătă seară, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, un stufat de miel, la care a folosit verdeţuri de Calafat, evenimentul având loc în cadrul "Nopţii Muzeelor", transmite corespondentul Mediafax.

Dinescu a tranşat, personal, mielul, oferit de o fermă de produse ecologice din comuna clujeană Căpuş, şi a pus în cratiţă ştevie, măcriş, ceapă, usturoi şi mirodenii, lăsând totul pe foc timp de peste o oră şi jumătate. "Bucătăria ţine şi ea de cultură. De multe ori, straiul tradiţional s-a pierdut, dar de mâncat mâncăm ce au mâncat şi străbunicii noştri.

Eu încerc să reabilitez ideea de mâncare românească, apelând la vechile reţete boiereşti", a spus Dinescu. Acesta a explicat că a ales stufatul de miel şi nu altă reţetă pentru că mielul se găseşte şi la munte, şi la câmpie, şi acesta nu se mănâncă numai de Paşte, ci toată primăvara.

Evenimentul a avut loc în cadrul "Nopţii Muzeelor", ediţie care a fost dedicată patrimoniului alimentar, sub forma unei expoziţii intitulată "De gustibus et coloribus...".

Mircea Dinescu, preşedinte al Academiei Gastronomice din România, şi-a făcut apariţia la Muzeul de Artă Cluj-Napoca într-o trăsură trasă de doi cai.

Iniţiativa "Noaptea Muzeelor", înfiinţată în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor din Franţa, vizează construirea şi consolidarea unei reţele de muzee europene în jurul unui eveniment comun. Scopul este acela de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor. Manifestarea este un eveniment patronat de Consiliul Internaţional al Muzeelor şi Consiliul Europei.

×