In timpul saptamanii nu prea sunt vizitate, dar cu ocazia "Noptii muzeelor' au fost din nou luate cu asalt. Moda? Actiune culturala? Prilej de a nu da banii? Poate cate putin din fiecare. Cert este ca si a opta editie a "Noptii muzeelor' s-a dovedit un succes.
Bucurestenii au dovedit inca o data ca le place distractia organizata, zeci de mii de oameni luand cu asalt, cu prilejul Noptii Muzeelor, expozitiile de la Muzeul Antipa, MNAR, MNIR, dar si institutii care pot fi vizitate gratuit tot timpul anului, ca Muzeul Aviatiei si cimitirul Bellu, informeaza Mediafax.
Vreme proasta
Desi ziua de sambata nu dadea multe sanse de reusita editiei din acest an a programului Noaptea Muzeelor, din cauza ploii puternice si frigului care cuprinsesera Capitala, bucurestenii au avut noroc, cerul luminandu-se inspre seara, parca pentru a le da ocazia sa umple strazile orasului intr-un du-te - vino intre cele 27 de muzee si institutii de cultura care si-au deschis portile gratuit pentru public pentru o noapte.
In mod previzibil, Antipa a parut sa fie vedeta Noptii Muzeelor in Bucuresti, mii de oameni formand cozi de peste o suta de metri pentru a vizita gratuit exponatele acestuia, in timp ce la alte institutii muzeale, ca Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Muzeul taranului Roman, Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), se intra fara a se astepta mult.
Dealtfel, Muzeul Antipa a fost singurul care s-a pregatit in mod intens pentru Noaptea Muzeelor, programul acestuia debutand chiar de vineri, la ora 21:30, cand 20 de copii s-au mutat pentru o noapte in institutia care gazduieste faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, langa care micutii au spus povesti, s-au jucat si au dormit.
Pana la ora 00.30, Antipa fusese vizitat de circa 17.000 de persoane, dupa cum au estimat, pentru Mediafax, reprezentantii muzeului.
Peste drum de Antipa, la Muzeul National de Geologie, o coada de sute de persoane se formase inca de la ora 21:00, iar dupa miezul noptii inca mai erau cateva zeci de persoane care doreau sa intre in institutie.
Pelerinaj la lupoaica
Cateva sute de metri mai departe, tot pe Calea Victoriei, Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) si-a intampinat vizitatorii, care intrau si ieseau in numar foarte mare, cu exponatele din Tezaurul Istoric si Lapidarium, dar si cu expozitia "Cadourile familiei Ceausescu", organizata special pentru aceasta noapte. La MNIR, publicul a fost de asemenea intampinat de celebra si controversata statuie a lui Traian cu lupoaica, care era intens luminata si parea sa se lupte pentru titlul de "cea mai fotografiata statuie din Bucuresti". Pana in jurul orei 23.00, MNIR fusese vizitat de circa 10.000 de persoane.
Cimitirul Bellu a fost si "locul de pelerinaj" al lui Sorin Oprescu, primarul general al Bucurestiului, care, dupa ora 19:00, a mers, alaturi de actorul George Ivascu si de sotia acestuia, Alice Barb, dar si de academicianul Razvan Theodorescu, la mormantul dramaturgului I.L. Caragiale si la cel al arhitectului Ion Mincu, la acesta din urma fiind sfintita si o troita. De altfel, tot programul de la cimitirul Bellu dedicat Noptii Muzeelor a fost organizat in jurul celor doua personalitati, anul acesta implinindu-se 100 de ani de la decesul acestora.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se afla deja la a opta editie si este sarbatorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din Romania.