x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O paradigma a iubirii

O paradigma a iubirii

de Luiza Moldovan    |    09 Mar 2006   •   00:00
C(RAMPE)
Mai, deci "Razvan & Dani" sunt mai mult decat niste baieti. Ei sunt niste baieti care fac emisiune la National TV. Mai mult decat atat, m-as putea risca sa spun ca ei fac o emisiune matinala la National TV. Genul de emisiune menita sa te scoale din morti, sa-ti arunce cu ligheane de apa rece peste fata adormita, genul de emisiune voioasa si cu antren. Ha! Le reuseste, sa stiti!

Asupra telespectatorului cu fata scufundata-n cafea, emisiunea celor doi are acelasi efect pe care l-ar avea o ora de aerobic cu cea mai a dracu’ instructoare. Te revigoreaza. Ca sa nu mai spun de problematici.

Uite, de pilda, ieri. Ma uit cu drag sa aflu cum raspund telespectatorii la intrebarea "care e cea mai iubita femeie din viata ta". O intrebare de bun simt, as zice, pe care n-o poti pune in nici o alta zi sau luna a anului, ci doar in ziua de opt martie. Stiam dinainte raspunsurile si cred ca le banuiesti si tu, pentru c-ai fost si tu elev la scoala generala si pentru ca ti-a dat si tie tovarasa sa faci compunerea intitulata "De ziua mamei". Ai raspuns si tu ca-ti iubesti mama (cine nu si-o iubeste?). Ai spus si tu ca cea mai iubita femeie din viata ta nu e nici Violeta, cu care te alergai prin iarba in vacantele de vara, nici Marghioala, pe care ai vazut-o iesind din apa cu tricoul lipit de ea, nici Ancuta, pe care o frecai cu zapada pe fata in zilele toride de iarna, in semn de iubire, of cors! Nu! Cea mai iubita femeie din viata noastra este mama. Se cuvine s-o spunem peste tot, cu respectul aferent. Asta chiar daca stim ca raspunsul nostru e previzibil. Chiar daca stim ca, la intrebarea "de ce" (altfel, o intrebare excelenta!), noi o sa raspundem ca la scoala, dintr-o rasuflare, "pentru ca e cea mai minunata fiinta". "Da, dar de ce." "Pentru ca... (pauza)..." Dac-as fi raspuns eu, i-as fi spus "de sanchi" sau "de chichi, de richi, de trei lei ridichi" sau "de urata si de rea".

Eu n-am inteles niciodata intrebarea asta, "de ce", asociata conceptului de iubire. Cum as putea sa-mi explic dragostea pe care o am pentru cineva? Cum i-as putea spune cuiva "te iubesc pentru ca..."? Am convingerea ca, odata explicat, odata intors pe toate partile si transat ferm in cateva cuvinte, sentimentul iubirii incepe sa moara. Nu poti iubi explicat. Nu poti iubi explicabil. Pot sa-nteleg ca iubesc inexplicabil. Cand iubesti explicat, poti incepe sa te temi ca incepi sa nu mai iubesti. Lucru asta il aplic deopotriva in cazul iubirii erotice ca si in cazul iubirii pentru parinti sau pentru prieteni.

De ce-mi iubesc parintii? Iubirea e o chestiune atavica. Te nasti cu iubirea in tine, o-nveti si mori cu ea atarnata de suflet. De ce-l iubesc pe Dorel? Cum stiu ca-l iubesc pe Dorel? Ei bine, ce rost mai are sa-mi bat capul cu asta, atata vreme cat il iubesc pur si simplu?

×
Subiecte în articol: arte