Fiecare oras are povestea lui, soptita tainic celor care stiu sa o asculte. Si casele construite cu mult bun gust in secolul XIX sau prima jumatate a secolului XX au povestea lor, fiindca n-au fost ridicate pur si simplu, ci au fost atent gandite de arhitecti celebri, pentru familiile instarite ale acelor ani.
Pornind de la povestile pe care le poarta intre ziduri aceste cladiri, Muzeul de Istorie Botosani gazduieste o deosebit de interesanta expozitie 'Ochii din spatele ferestrelor', care prezinta cateva dintre cladirile reprezentative ale Botosanilor si diferite personalitati care si-au legat numele de acestea, fie proprietari, fie proiectanti, magistrati, profesori ori artisti. Unele edificii publice sunt amenintate de demolare, altele s-au degradat si poarta urmele nepasarii, altele, pur si simplu, isi pierd povestea in negura vremurilor.
Putini stiu, poate, ca Palatul Administrativ al Judetului Botosani si Tribunalul Judetean au fost construite la inceputul secolului al XX-lea dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, cel care a conturat un coerent stil arhitectural neo-romanesc, proiectand constructii importante ale Bucurestilor, intre care Arcul de Triumf sau Palatul Ministerului Lucrarilor Publice, actualmente al Primariei Capitalei. Pe de alta parte, Halele de Carne si Peste si Uzina Electrica a Botosanilor au fost construite dupa planurile inginerului Anghel Saligny, cea mai importanta lucrare a acestuia fiind, de altfel, monumentala: Podul de la Cernavoda.
Iar exemplele pot continua. Si, cum s-a dorit ca povestea sa fie completa, Muzeul Judetean Botosani a asezat alaturi de imaginile cladirilor si fotografiile arhitectilor care le-au creat, a personalitatilor care le-au locuit ori le-au calcat pragul. Nu lipsesc scolile orasului Liceul de Baieti 'A.T.Laurian', inaugurat in 1885 si Liceul de Fete 'Carmen Sylva' deschis in 1905, precum si numeroase fotografii ce prezinta edificii religioase de importanta istorica.
In Botosani se gasesc zeci de cladiri 'cu poveste'. In expozitie, pot fi vazute, intre altele, Casa memoriala 'Nicolae Iorga' cu portretele fratilor Nicolae si George Iorga si a mamei lor Zulia Iorga; Casa Garabet Ciomac, cu portretele fratilor Christian si Emanoil Ciomac, primul fiind avocat, scriitor, primar al Botosanilor (1928-1929) si senator (1933), iar cel de al doilea muzicolog, apropiat al compozitorului George Enescu. O alta casa importanta este Antipa. N-a fost uitat nici cea mai frumoasa cladire a Botosanilor Azilul pentru batrani Sofian – din pacate aflata astazi in anvansata stare de degradare. Expozitia cuprinde insa multe imobile cu istorii nebanuite. Nu ezitati, aflati-le, daca pasii va poarta prin Botosani!