x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Omagiu lui Ion Popescu-Negreni

Omagiu lui Ion Popescu-Negreni

de Clara Margineanu    |    28 Sep 2008   •   00:00
Omagiu lui Ion Popescu-Negreni

EXPOZIŢIE ● DINCOLO DE VĂMI CROMATICE
Pictorul Ion Popescu-Ne-greni este un artist căruia critica de specialitate i-a adus un omagiu constant. La Galeria Artelor de la Cercul Militar Bucureşti au venit zeci de admiratori ai operei maestrului.



EXPOZIŢIE ● DINCOLO DE VĂMI CROMATICE
Pictorul Ion Popescu-Ne-greni este un artist căruia critica de specialitate i-a adus un omagiu constant. La Galeria Artelor de la Cercul Militar Bucureşti au venit zeci de admiratori ai operei maestrului.

S-a născut în anul 1907, în comuna Negreni, din judeţul Olt. Ca artist, şi-a adăugat numelui părintesc blazonul iubirii faţă de satul natal, Negreni. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucureşti în anul 1931, Secţia pictură, cu profesorii Camil Ressu şi Constantin Artachino.

Zilele trecute, la Cercul Militar Naţional, unde a fost vernisată expoziţia centenară omagială, erau peste o sută de oameni. Cei care îl iubesc şi îi preţuiesc creaţia au venit la întâlnirea cu opera maestrului Popescu-Negreni (domnia sa a plecat cu şapte ani în urmă spre alte orizonturi, “să moară puţin”). Un public atent, punctual, aristocrat... Despre nobleţe este vorba în întreaga operă a celui ce a semnat Ion Popescu-Negreni.

Artistul este un seducător spiritual care, prin culoare şi formă, prin peisaj, portret, natură statică, arată privitorului cât de frumoasă este lumea. Iată ce spuneau doi dintre cei care l-au ştiut îndeaproape. Veronica Porumbacu: “Ion Popescu-Negreni îţi dă certitudinea duratei, a permanenţei acestor pământuri şi ape. Un artist al culorilor, la care nici o nuanţă nu are un iz dulceag, sentimental, ci împlinit şi suav...”. Vasile Grigore: “Există o suferinţă demnă şi plăcută a contemplării naturii, ascunsă discret în expresia formelor şi a culorilor, în potrivirea lor(...)”.  

ALBUM. Am citat din paginile superbului album ,,Ion Popescu-Negreni”, publicat de Institutul Cultural Român. Meritul faptului că lucrările vii, semnate de un artist a cărui creaţie traversezează o epocă, sunt expuse  revine doamnei Viorica Ghiţă şi domnului Iulian Ghiţă, nepoţii pictorului. Au reuşit, prin fundaţia ,”Ion Popescu-Negreni”, să ofere vizibilitate unei creaţii care transcede timpuri sau curente, pentru că, nu-i aşa? arta sfidează viaţa.

Secţia de pictură a Muzeului de Artă din Slatina se numeşte Ion Popescu-Negreni. Artistul, ursit să treacă dincolo de vămi cromatice şi istovit de poezie, scria în jurnalul său: “Verifică-te pe tine, unde te găseşti faţă de marile repere ale artei consacrate de timp. Fereşte-te de artificii, tobe, ţipete. Poartă cu tine firul Ariadnei ca să poţi ieşi la lumină din ademenirile propriului tău labirint”.

Pentru cei care vor să audă tăcerea din picturile lui Ion Popescu-Negreni, expoziţia mai este deschisă doar până la data de 2 octombrie 2008.

×
Subiecte în articol: arte popescu-negreni