A treia ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical, 4-14 noiembrie.
Festivalul "Viaţa e frumoasă!" şi-a dobândit renume în numai doi ani. În pragul celei de-a treia ediţii, care se va desfăşura între 4 şi 14 noiembrie la Bucureşti, în organizarea Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" (TNO), îi asigurăm pe cei pasionaţi de artele spectacolului muzical că timp de zece zile vor avea parte de evenimente ce justifică denumirea acestui festival.
La "Viaţa e frumoasă" numărul trei, care acaparează diferite spaţii din Capitală, vin artişti din mai mult de zece ţări. A fost alcătuit un program diversificat, care vizează mai multe categorii de public. Pe lângă spectacole de operetă şi musical, sunt oferite gale şi concerte, expoziţii. De asemenea, vor avea loc lansări de carte, conferinţe susţinute de specialişti în domeniul musicalului. Şi în acest an, în festival este implicat publicul mic, pentru că au loc ateliere consacrate copiilor. Tineri interpreţi vor concura pentru Trofeul "Ion Dacian", în cadrul unui concurs organizat de TNO.
Festivalul "Viaţa e frumoasă!" are o structură complexă. Pentru iubitorii genului vor fi prezentate spectacole realizate în teatre de profil din Ungaria, Rusia şi Ucraina şi evident producţii TNO. Sunt şi câteva musicaluri - montări româneşti.
Festivalul se va deschide cu "Liliacul" de Johann Strauss-fiul, spectacol prezentat în premieră de TNO. Este rodul muncii unei echipe internaţionale de creatori, condusă de Răzvan Ioan Dincă, care semnează regia. Pentru ca montarea să aibă cele mai valoroase "ingrediente" artistice, au fost invitaţi să colaboreze la "Liliacul" dirijorul Andrey Alexeev din Sankt Petersburg (artist emerit al Rusiei), italienii cu experienţă la Teatrul La Scala din Milano - Tiziana Colombo (coregrafie) şi Angelo Linzalata (design) şi românca stabilită în Statele Unite Oana Botez, creatoarea costumelor. Programul de operetă include şi "Vânzătorul de păsări" de Carl Zeller, în regia lui Yury Alexandrov - Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, care anul trecut a participat la Festival cu opera-bufă "Barbă-albastră", include şi "Baiadera" de Emmerich Kálmán, în regia lui KERO® - Kerenyi Miklos Gabor - Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta. Numele acestui regizor este legat de spectacolul de succes al Operetei bucureştene, "Romeo şi Julieta".
Organizatorii au inclus în secţiunea Spectacol muzical colajul de chansonete "Paris, mon amour", în regia lui Răzvan Ioan Dincă (TNO), "Tango of Life", în regia lui Bogdan Strutinsky (Teatrul Academic de Operetă din Kiev, Ucraina), "Piaţa Roosevelt" de Radu Afrim (Teatrul Naţional din Timişoara), "Supermarket", regia Theo Herghelegiu (co-producţie Teatrul Inexistent şi Teatrul Arca).
Spectatorii vor fi surprinşi şi de concertele din festival, pentru că variază de la muzică clasică ("Best of Erkel", Ungaria) la dark cabaret ("Tiger Lillies", Marea Britanie), fado portughez (Mariza, Portugalia), muzică experimentală (Laurie Anderson, SUA) şi alternativă ("Hitman's Heel" şi Raz Ohara and the Odd Orchestra din Germania), de la jazz (Vlaicu Golcea, Old Fish JazzBand) la muzică ambientală (Damian & DJ Ravin, Damian & Friends), dar şi muzică religioasă bizantină (corul TNO, grupul Nectarie Protopsaltul). În secţiunea spectacole-concert sunt include "două performanţe aparte", după cum susţin organizatorii: "Solliloqui della Notte" (Compania italiană "Alice nella citta"), care aduce un omagiu poetului Piero Ciampi, şi "Recitalul de magie Hazard", susţinut de iluzionistul Andrei Teaşcă.
Două expoziţii vor atrage atenţia publicului în foaierul teatrului: cea de fotografie Jan Saudek - o premieră în România - şi cea aniversară de fotografii şi costume (noi şi vechi) aleTNO, ca parte a evenimentului "Opereta - 60 de ani".
Pentru că Opereta împlineşte în 2010 şase decenii de când şi-a început activitatea, a fost gândit momentul aniversar, cu diverse acţiuni: lansarea cărţii despre soprana Silvia Şohterus, scrisă de Ion Moldovan, dar şi a celei cu titlul "Manager-în-derivă.ro" de Georgeta Bucşan. Cu ocazia inaugurării librăriei Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" va fi prezentat Catalogul şi CD-ul aniversar "Opereta - 60 de ani" şi CD Danielei Vlădescu "Din iubire". Printre alte evenimente se înscrie şi Gala aniversară a Musicalului şi Operetei, care reuneşte importante voci ale momentului de pe scena naţională şi internaţională de gen.
Pentru a pune în valoare şi pentru a aborda diverse probleme ale operetei şi musicalului şi totodată a oferi soluţii, se vor desfăşura conferinţe şi dialoguri. Seria de ateliere pentru copii include atât proiecte adresate şcolarilor, cât şi preşcolarilor. Vor coordona ateliere Titus Percea, Beatrice Iordan, Adriana Teodorescu, Andrei Teaşcă.
Vezi programul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" (4-14 noiembrie 2010)
Citește pe Antena3.ro