x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pe cheile Nilului, arii şi duete cu români

Pe cheile Nilului, arii şi duete cu români

de Maria Sârbu    |    10 Apr 2009   •   00:00
Pe cheile Nilului, arii şi duete cu români
Sursa foto: TNO/

Trupa Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" efectuează un turneu în Egipt, unde prezintă spectacole în cadrul Acordului bilateral de schimburi culturale între România şi Republica Arabă Egipt.



Opereta bucureşteană a sfidat traficul din Cairo, trafic pe care nu ţi-l poţi imagina dacă nu ţi se întâmplă să-i fii martor, îndeosebi spre seară.

Artiştii lirici români au ajuns în acest oraş, impresionant din multe puncte de vedere, pentru a cânta arii şi duete din operete celebre, indiferent de faptul că un asemenea gen, numit "compoziţie muzical-dramatică uşoară", nu prea este cunoscut de consumatorii de cultură dintr-o metropolă care ar avea o populaţie aproximativ cât cea a României.

În capitala Egiptului, "Gala Operetei" s-a desfăşurat la data de 7 şi 8 aprilie (cu două reprezentaţii), spectacolele având loc la Teatrul Al-Gomhouria - una dintre sălile apreciatei Opere din Cairo. Astăzi, la Alexandria, în sala Teatrului Sayyed Darwish, va avea loc cel de-al treilea spectacol şi ultimul.

Turneul este organizat de Ministerul Culturii din Republica Arabă Egipt (care a asigurat toate cheltuielile), în colaborare cu Ambasada României în această ţară.

Interpreţii Operetei au cântat cu drag şi mult suflet pentru cei veniţi să-i vadă: români, egipteni, reprezentanţi ai corpului diplomatic, chiar dacă încăpătoarea sală din complexul Operei din Cairo de pe cheile Nilului nu a fost în prima zi pe măsura aşteptărilor. La al doilea spectacolul, numărul spectatorilor a fost mai mare, iar cei care au venit au avut parte de o seară muzicală agreabilă, chiar dacă opereta nu este genul specific acestui spaţiu oriental.

IMPRESIONANT
În faţa publicului s-au aflat soliştii, orchestra şi ansamblul de balet al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian". Programul cuprinde arii celebre de operetă şi musical compuse de Johann Strauss, Emmerich Kalman, Franz Lehar, Andrew Lloyd Weber sau Gherase Dendrino şi Florin Comisel.

Spectacolul s-a deschis cu Uvertura din opereta "Lăsaţi-mă să cânt" de Gherase Dendrino, interpretată de Orchestra Teatrului, condusă de maestrul Lucian Vlădescu, iar corpul de balet a dansat secvenţe din opereta "Contesa Maritza" de Emmerich Kálmán.

Au urmat momente spectaculoase cu remarcabilii solişti ai Teatrului: Aria Maritza din "Contesa Maritza" cu soprana Silvia şohterus; Duet Silvia şi Edwin's din actul II al operetei "Silvia" de acelaşi Emmerich Kálmán, în interpretarea sopranei Doina Scripcaru şi a tenorului Alfred Pascu; Gopak din "Taras Bulba" de Vasily Solovyov Sedoy, cu balerinul Traian Vlaş; Aria Kean din opereta "Soareele Londrei" de Florin Comisel, cu baritonul Stefan Popov; Aria Vilija din opereta "Văduva veselă" de Franz Lehár, cu Doina Scripcaru; Aria Ciprian din "Lăsaţi-mă să cânt" de Gherase Dendrino, cu tenorul Florin Budnaru; Aria Rosalinda din "Liliacul" de Johann Strauss, cu Silvia Şohterus.

În program au fost, de asemenea, Duet din opereta "The Circuss Princess" de Kálmán, cu Ştefan Popov şi Florin Budnaru; Aria Boni din opereta "Silvia" de Kálmán, cu Cătălin Petrescu; Aria Octavio din opereta "Giuditta" de Franz Lehár, în interpretarea lui Alfredo Pascu; Duet Boni şi Feri's din opereta "Silvia" - Cătălin Petrescu şi Ştefan Popov; Aria Shu-Chong din opereta "Ţara surâsului" de Franz Lehár - Alfredo Pascu sau Duet Maritza şi Tassilo din opereta "Contesa Maritza" - Silvia Sohterus şi Alfredo Pascu.

Trupa de balet a cules aplauze şi la Dansul moldovenesc, interpretat cu foc pe scena egipteană. La ambele spectacole a fost prezent ambasadorul României în Egipt Gheorghe Dumitru. De remarcat atenţia faţă de artiştii bucureşteni a reprezentanţilor Ministerului Culturii din Egipt, la invitaţia căruia Opereta prezintă cele trei spectacole.

 corespondenţă din Cairo

×
Subiecte în articol: arte silvia opereta aria