x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pe unde, "Numele trandafirului"

Pe unde, "Numele trandafirului"

de Miruna Nicolae    |    16 Iul 2005   •   00:00
Pe unde, "Numele trandafirului"

La ceas de seara, azi si maine, de la ora 20:30, mare eveniment mare la Radio Romania Actualitati, in cadrul Teatrului National Radiofonic: premiera spectacolului "Numele trandafirului", de Umberto Eco.

Se stie ca Umberto Eco da foarte greu drept de copyright cand vine vorba sa i se dramatizeze scrierile, si, cand o face, se intampla pe bani multi. Acum cativa ani, Eco si-a dat acordul sa i se puna in scena, la Teatrul National Bucuresti, de catre regizorul Grigore Gonta, romanul "Numele trandafirului". Spectacolul s-a bucurat de un succes extraordinar, jucandu-se multa vreme cu casa inchisa.

CE SPECTACOL! Cei care au avut initiativa "resuscitarii" teatrului national radiofonic s-au gandit sa faca ascultatorilor o noua bucurie: "Numele trandafirului", cu aceeasi distributie prodigioasa, in aceeasi regie impecabila, semnata Grigore Gonta. Culmea, Eco si-a dat acceptul neasteptat de repede si a pretins o suma mai mult simbolica. Si, pentru ca toata lumea astepta cu sufletul la gura reintalnirea cu textul controversat si pasionant, s-au pus pe treaba in studiourile Radiodifuziunii. Sa spunem ca au raspuns "Prezent!" mari actori ca Radu Beligan, Mircea Albulescu, Gheorghe Dinica, Valentin Uritescu, George Motoi, Constantin Dinulescu, Alexandru Georgescu etc. Ce "i-a manat pe ei in lupta" si de ce-i atat de irezistibil "Numele trandafirului" ne spune insusi regizorul Grigore Gonta: "«Il nome della rosa»!
Ce spectacol! Cata bogatie de idei, cate caractere misterioase, ce ambianta de joc, cata teatralitate, cata tensiune, ce ritm, cate crime, cate liturghii si coruri in latina, cate conflicte - politice, filosofice, sentimentale - cata precizie!... Trupuri goale, minti ascutite, o singura femeie! Cadavre, nopti, cimitir, vraji, foc!... Totul e sa le ai pe toate, sa nu tai nimic, sa fie Umberto Eco, numai Umberto Eco!". Ideea e ca textul n-a fost "ciopartit", traducerea lui Florin Chiritescu fiind foarte fidela variantei originale, iar impartirea spectacolului in doua seri nu stirbeste continuitatea actiunii.

ECCE ECO! De ce am face cunostinta (daca n-am vazut nici piesa de la TNB, nici filmul cu Sean Connery) cu "Numele trandafirului"? "Aceasta piesa s-a jucat vreo sase ani la TNB, dar, daca o valoare e autentica, rezista in timp. Teatrul nu e mort. Iar un astfel de spectacol nu are cum sa nu aiba contributii pozitive prin ceea ce transmite oamenilor", spune Valentin Uritescu.
Cat despre receptarea acestui text, adorat de unii, hulit de altii, se poate spune ceea poti afirma despre putine scrieri: e pentru toata lumea, si asta pentru ca autorul-model si-a facut atat de bine treaba, incat are cititori-model. Si medievistul, si semioticianul, si postmodernistul, si pasionatul de romane politiste poate lectura scrierea lui Eco. Gasesti de toate, dar de cea mai buna calitate: intriga politista, dezbatere filosofica, descompunere de sensuri, evadare in joc, evocare a unei manastiri din Evul Mediu occidental. Adica, reflectia unui scriitor modern asupra lumii si culturii dintotdeauna.

MERITUL ESTE SI AL LOR
La radio nu se vede nimic. Daca nu le-am recunoaste vocile, n-am sti ca-n aceasta fotografie sunt Radu Beligan si George Motoi. Se aude, se simte, se intuieste. Poate nu cunoastem chipurile acestor oameni, dar e bine sa le stim numele. Meritul ca aceasta piesa de teatru radiofonic va intra in Fonoteca de Aur a Radioului e si al lor: Vasile Manta, Marina Spalas, Nicolae Basov, Marilena Barabas, Dana Lupu, Bogdan Golovei, Janina Dicu, Anton Suteu.

×
Subiecte în articol: arte numele trandafirului