x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Pentru o viata mai buna

Pentru o viata mai buna

de Luiza Moldovan    |    30 Noi 2006   •   00:00

C9RAMPE)
Sa moara Tzack si Pack daca nu avem multi salbatici in tara asta. Multi dintre ei se duc la biserica "de cate ori pot", fapt pe care noi, oamenii "civilizati", trebuie musai sa-l circumscriem adverbului "des".
C9RAMPE)
Sa moara Tzack si Pack daca nu avem multi salbatici in tara asta. Multi dintre ei se duc la biserica "de cate ori pot", fapt pe care noi, oamenii "civilizati", trebuie musai sa-l circumscriem adverbului "des". De obicei, cand oamenii spun ca se duc la biserica "de cate ori pot", noi, ceilalti, trebuie sa intelegem ca "des". Reactia imediat urmatoare este un ridicat amplu din sprancene simultan cu o aplecare inspre inainte a trupului simultan cu "seriooos" (dar nu foarte apasat pe "o" - putin apasat, dar nu foarte, atat cat trebuie ca sa indice surprinderea, pentru ca, dac-ar fi mai mult, ar insemna ca faci misto si tu nu vrei sa dai impresia asta). Deci.

La emisiunea... aaa... la emisiunea aia de pe be-unu de dimineata am aflat cu surprindere ca talentele noastre nu doar ca sunt talentate, fac abdomene si mananca de toate si nu se-ngrasa (de obicei se aduce in discutie situatia genelor care sunt foarte bune). Ci si ca frecventeaza "de cate ori pot" biserica. Aruncata intempestiv in mijlocul unei discutii ce tinde sa-si mareasca, fie chiar si ironic, anvergura, moderatoarea emisiunii, pe nume Ginuta, nu ezita sa-si arate, ah, atat de veridic surprinderea. Ca talentatii patriei fac muzica, asta poate s-o-nteleaga. Dar ca talentatii patriei frecventeaza "de cate ori pot" biserica, asta este, care va sa zica, un real motiv de surprindere. Probabil ca aceasta surpriza a fost de natura s-o bulverseze pe Ginuta mult mai mult decat a lasat sa se vada, pentru ca pot sa pun pariu ca urmatoarea intrebare adresata invitatelor nu a fost gandita dinainte. A fost, asadar, o intrebare spontana, citez din memorie doua puncte "chiar, ce faceti voi ca sa va mearga bine, ca sa aveti succes... (pauza scurta) bani (pauza incurcata)".

Din pacate (sau din fericire?), Ginuta este doar unul dintre multele exemplare de mamifere care, puse in fata unui fenomen oricat de timid religios, asociaza spontan termenul "bani, succes, cariera" cu "Doamne-Doamne". Pentru Ginuta (ca, de altfel, pentru inca alti multi), Doamne-Doamne a ajuns un fel de bancher cu mana lunga (vine din cer) si criterii grosolane. Ne rugam la Doamne-Doamne sa ne dea un cont in banca. Sau sa ne facem videoclip ca sa ne remarce unul cu bani pe care sa punem laba. Sau sa facem spagatul in reviste glossy pentru intelectuali rafinati. De asemenea, noi, copiii, ne mai rugam la Doamne-Doamne sa jucam in telenovele, sa nu ne sara CD-ul in concert, sa ne tina benzina pana in urmatorul oras, sa nu ni se vada celulita in emisiune, sa treaca cu vederea daca mai injuram si noi de mama, de cruce sau de dumnezei. Doamne, iarta-ma! In plus, aflu din emisiune ca unul dintre marile avantaje ale faptului de a fi credincios crestin este acela ca, daca stii Crezul pe de rost, e posibil sa primesti premiu in bani de la Becali. Doamne-ajuta!

×
Subiecte în articol: arte