x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Poante romanesti

Poante romanesti

de Raluca Grintescu    |    11 Noi 2005   •   00:00
Poante romanesti

Te fac sa razi in hohote, dar pici in plasa lor. Exista inca din epoca medievala, iar industria divertismentului a profitat din plin de pacaleli si "victimele" lor pentru audiente. In Romania, emisiunile de farse sunt la mare cinste.

Televiziuni romanesti cunoscute nu au omis din grila lor de programe cel mai cautat segment - divertismentul. Preluand formate din afara, posturile TV si-au modelat propriile emisiuni distractive, mai exact show-uri gen "camera ascunsa", iar concurenta a generat o puzderie de titluri si idei care mai de care mai indraznete.

Pro TV-ul a iesit recent cu o noua emisiune de divertisment, "Bune si nebune", o copie retusata a "Girls Behaving Badly", emisiune care ruleaza in SUA, Anglia si Irlanda. Cristina Cioran, Andreea Andrei, Adriana Nicolae si Ana-Maria Gheorghe trec la disecat si judecat barbatii, atragandu-i in discutii incitante legate de iubire si sex si-i invata minte pe cei care si-au inselat ori s-au purtat urat cu prietenele lor, facandu-le farse, filmate cu camera ascunsa.

La capitolul "maestrii farselor", se pare ca Prima TV detine recordul. Fie emisiuni TV, fie radio, pacalelile trase romanilor au un loc important in grila lor de programe.

FARSORI. Cronica Carcotasilor - o cacofonie de care Romanica avea nevoie. Sunt spaima balbaitilor, a agramatilor, a asa-zisilor profesionisti de televiziune, a politicienilor care dorm prin Parlament, a "vedetelor" care nu sunt in stare sa lege doua cuvinte. Sunt niste Caragiali moderni, ce transpun momente si schite in scene televizate. Sau, cum ar spune unul dintre ei, "Foaie verde pe imas/Sunt chiar cei doi carcotasi". Off, off, mai, mai...

Alta figura celebra in batalia poantelor este Gabi Jugaru. In fiecare joi, tot la Prima TV, "Farsele lui Jugaru" te lasa fara aer. El joaca feste oamenilor obisnuiti la cererea prietenilor sau rudelor acestora, in diferite locatii. "Esti live on Kiss FM" este o alta replica cu care ne-a obisnuit Jugaru. De data aceasta insa, la radio, unde Jugaru a devenit celebru pentru farsele sale nastrusnice, de cele mai multe ori creatii proprii. Cat despre "CarcoTaxi", rubrica din cadrul Cronicii Carcotasilor, este o idee preluata dupa un format american in care o camera ascunsa filmeaza intr-un taxi condus de Jugaru. "Peste 95% din cei pe care-i intervievez sunt victime sigure. Ma intereseaza sa fie bine imbracati, sa fie singuri si sa nu aibe o fata crispata!" marturiseste Gabi.

E blonda, are picioare lungi si, bineinteles, un supradotat simt al umorului. Este Catrinel Sandu, cea care te invita zilnic, de la ora 19:00, la Prima TV, sa razi cu gura pana la urechi la "Camera de ras". Poate nu este prea amuzant sa citesti despre o cafea care se umfla in ceasca exact in momentul in care vrei s-o savurezi, dar cu siguranta vei rade in hohote atunci cand vei vedea fetele mirate ale victimelor.

PLASA. Farsele celui care acum face echipa cu Mihai Morar la "Dimineata de menta" de la Radio 21 au devenit de notorietate inca de pe vremea cand colabora cu Radio Contact. Ideea cu farsele i-a venit intr-o zi de 1 aprilie, prin ’92, pe vremea cand lucra la un post de radio din Iasiul natal. "Placandu-ne nebuniile, ne-am apucat sa sunam pe la diverse institutii, la oameni acasa, la personalitati, sa-i pacalim de 1 aprilie. Ideea a prins foarte bine si de atunci sarcina mea de serviciu a fost ca fiecare zi sa fie 1 aprilie" spune Buzdugan, care, de cand s-a mutat in Capitala, le-a scos deja peri albi multor pacaliti.

O zi pontoasa cu Mihai Dobrovolschi si Vlad Craioveanu, "Parazitii" radioului. La Radio Guerrilla, dis de dimineata, cei doi prezentatori citesc stiri aiurite, le analizeaza cu umorul specific, iar festele picante jucate personalitatilor sau "vedetelor" sunt nelipsite din "aerul" matinal al "Guerrillei de dimineata". Intre pauzele de o tigara, de o reclama sau pur si simplu, cei doi pontosi exploreaza la maximum victimele gata sa le pice-n plasa.

DE UNDE VIN FARSELE
Majoritatea televiziunilor romanesti s-au inspirat din formatele de afara, binecunoscute pana si telespectatorilor octogenari. "Candid Camera", "Just for Laughs" sunt cele mai familiare emisiuni de farse, care au facut incojurul lumii.

"Candid Camera" (Camera Ascunsa), emisiune creata de Allen Funt, s-a lansat initial la radio ca "Candid Microphne", prin anii ’40 si televizata in SUA prin anii ’50, cu versiuni locale in toata lumea. Woody Allen a conceput si el cateva scenarii (prin 1960). Acest gen de spectacol a fost precursorul exploziei de reality show-uri din anii ’90 in care umorul se baza pe "oameni reali" ("Just For Laughs"). Unele s-au concentrat pe inventivitatea pacalelilor, altele s-au dovedit nemiloase fata de "victime" ("Beadle’s About"). Cea mai recenta emisiune de farse este "Punk’d", show prezentat de echipa lui Ashton Kutcher, membrii trupei Travis si Taye Diggs si difuzat pe MTV. Realizat de catre producatorii MTV SUA, in al caror portofoliu intra show-uri de succes ("The Osbournes" si "Jackass"), majoritatea putand fi urmarite si pe MTV Romania, show-ul arata ce se intampla cand cele mai mari staruri internationale sunt atrase in situatii confuze peste care reusesc sa treaca sau nu.

×
Subiecte în articol: arte radio cameră