x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Premiera la Comedie - Show, sansa si Soare pentru doi

Premiera la Comedie - Show, sansa si Soare pentru doi

de Claudia Daboveanu    |    07 Feb 2007   •   00:00
Premiera la Comedie - Show, sansa si Soare pentru doi

La Sala Studio a Teatrului de Comedie se joaca cel mai nou spectacol din repertoriul teatrului: "Soare pentru doi" de Pierre Sauvil. Protagonisti, pe scena si in viata, tata si fiica: Vladimir si Gloria Gaitan.

Regizoarea Alice Barb a gasit astfel cea mai frumoasa cale de a-i ura lui Vladimir Gaitan "La multi ani!", ca tot a implinit 60 de ani la 2 februarie, data premierei, si de a-i deschide drumul in teatru Gloriei.

SANSE. Incitant, provocator, delicat. Asa descrie Alice Barb demersul de a lucra acest spectacol in doua personaje cu un actor experimentat, cu 38 de ani de teatru in spate, si cu fiica lui, inca studenta. "Ne-am distrat, am muncit, am cantat, am iubit, ne-am pupat, ne-am certat, ne-am intristat, ne-am bucurat… intr-un cuvant, am trait minunata si dificila experienta de viata, care este nasterea unui spectacol de teatru, mai ales a unei comedii lirice, in care zambetul se impleteste cu lacrima si gagul cu sensibilitatea", marturiseste Alice Barb. Lacrima si gagul s-au impletit si la sfarsitul reprezentatiei, cand aplauzele nu mai conteneau. Le-a oprit directorul teatrului, George Mihaita, care si-a celebrat colegul cum a stiut mai bine si a simtit mai profund. Placuta strazii cu numele Vladimir Gaitan si distinctia acordate in acel cadru festiv pareau ca l-au coplesit pe sarbatorit, alaturi de debutul fiicei sale. Pe mine personal m-a coplesit simpla alaturare Mihaita - Gaitan… O senzatie de d...jà -vu, dupa aproape 40 de ani de la premiera peliculei "Reconstituirea", unde Lucian Pintilie le-a acordat sansa de a debuta intr-un mare film alaturi de mari actori… Daca exista karma si mai e si transmisibila din tata-n… fiica, Gloria isi cam mosteneste tatal. Sansa debutului ei se cheama Vladimir Gaitan, George Mihaita si Alice Barb…

PARIURI. As putea pune doua pariuri in legatura cu soarta acestui spectacol. Unul s-ar numi succes de public, sala plina, deci casa inchisa. Al doilea, tocmai pentru ca textul e unul accesibil, plin de umor - nici pe departe vulgar - , iar spectacolul e rotund si lejer, deci fara mari probleme existentiale generatoare - pentru snobi cu pretentii de intelectuali rasati - de ganduri de suicid, este faptul ca nu-i vad un itinerariu presarat cu invitatii la festivaluri sau nominalizari la premii. O fata da buzna in viata tatalui sau - holtei convins, care n-are habar de ea, rodul unei aventuri din tinerete - si-l invata s-o iubeasca. Sa iubeasca. Usor? Nu. Normal!

×
Subiecte în articol: arte