x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Președintele ICR, Liliana Țuroiu: Sezonul România-Franța este un moment de reafirmare a valorilor culturale comune

Președintele ICR, Liliana Țuroiu: Sezonul România-Franța este un moment de reafirmare a valorilor culturale comune

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Apr 2019   •   16:56
Președintele ICR, Liliana Țuroiu: Sezonul România-Franța este un moment de reafirmare a valorilor culturale comune

Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, unul dintre primele evenimente care au marcat deschiderea Sezonului România-Franța în București, a avut loc vineri, 19 aprilie, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Prezentă la vernisaj, Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, a declarat că Sezonul România-Franța a generat o mișcare extraordinară, aceea de a desființa granițele culturale dintre cele două țări.

Evenimentul s-a desfăşurat și în prezenţa ambasadorului Franţei în România, Excelenţa Sa Michèle Ramis, a preşedintelui Institutului Francez, Pierre Buhler, alături de academicianul Răzvan Theodorescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, şi de vicepreşedintele ICR, Krizbai Béla Dan. Expoziția poate fi vizitată până pe 17 mai la Biblioteca Academiei Române.

E.S. Michèle Ramis şi-a exprimat emoţia de a descoperi comorile din expoziţie: „Sezonul este un catalizator. Sunt emoţionată să văd comori precum scrisori ale lui Napoleon III, ale lui Victor Hugo. Este o frumoasă demonstraţie de prietenie româno-franceză şi vă invit să profitaţi de ea”.

Pierre Buhler, preşedintele Institutului Francez de la Paris, a mărturisit că este fericit să fie prezent la vernisaj. ”Este o expoziţie care, prin colecţiile Bibliotecii Academiei Române şi ale Muzeului Naţional al Literaturii, subliniază toată bogăţia şi vitalitatea istorică a legăturilor dintre ţările noastre. Sezonul Franţa-România tocmai s-a încheiat la Paris şi a reprezentat ocazia pentru cetăţenii noştri pentru a ne redescoperi rădăcini comune, o apropiere lingvistică, relaţii care separă generaţii de artişti. Este suficient să-l cităm doar pe Constantin Brâncuşi, de altfel cu această ocazie francezii au aflat că numele său se pronunţă Brâncuşi, şi nu Brancusi, dar şi pe Eugen Ionesco, Tristan Tzara, Emil Cioran”, a spus Buhler. Președintele Institutului Francez a adăugat că acest Sezon ”care ne reuneşte astăzi, trebuie să fie instrumentul care să ne amintească ce își datorează cele două culturi una alteia”.

”Sunt două zile de când prietenul nostru Pierre Buhler a fost la Muzeul Luvru pentru a participa la închiderea părții franceze a Sezonului”, a continuat Liliana Ţuroiu, preşedintele Institutului Cultural Român, în cadrul vernisajului „România/Franţa - Itinerarii culturale”.Am ajuns, iată, la mijloc de Sezon Franța - România. Fără să ne fi pierdut, asemenea eroului lui Dante, aflat, la mijlocul altui traseu, «într-o pădure întunecată», putem spune că, pe parcursul acestui Sezon, n-am mers doar pe drumuri bătute. Poate că m-am gândit la această referință și fiindcă unul dintre proiectele susținute de curând de ICR în cadrul Sezonului a fost o expoziție intitulată «Carpathia Sylvae - Pădurile seculare din Maramureş», găzduită la Paris de Galeria Macadam. A fost vorba, însă, despre un interludiu natural în cadrul unui program în care, fără a ocoli reperele istorice, rolul principal i-a revenit, pe deplin meritat, creației contemporane. Iar dacă noi, ICR, ca parteneri ai Sezonului, culegem acum roadele unor eforturi depuse de-a lungul unor luni bune, dacă nu chiar ani, aceasta înseamnă că, în anii care vor veni, vor crește, negreșit, noi proiecte și cooperări creatoare”, a afirmat Liliana Ţuroiu.

Cu ocazia demersurilor de diplomație culturală care țin de specificul Institutului Cultural Român, mi-a revenit nu o dată în minte o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citată de Constantin Noica în Jurnalul său filozofic: «Nu se ştie cine dă şi cine primeşte». Citând-o acum, n-aș vrea, în niciun caz, să sune cumva ingrat, știm foarte bine ce ne-a dat Franța, istoric și cultural, iar expoziția inaugurată azi la Academia Română este cât se poate de lămuritoare în acest sens. Cred însă că ideea exprimată de Leon Bloy este relevantă pentru o dinamică a vieții culturale pe care «itinerariile» reflectate aici o ilustrează subtil, dar convingător. Este o expoziție care vorbește deopotrivă despre istorie și despre cultură, o întâlnire care mă încurajează să împărtășesc un alt gând pe care astfel de ocazii mi-l prilejuiesc. Știu că poate părea un vis cu ochii deschiși, mai cu seamă în momente precum cele pe care le trăim, la nivel global, astăzi”, a adăugat preşedintele ICR.

Expoziţia de la Biblioteca Academiei cuprinde piese spectaculoase - manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondență, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica și evoluția legăturilor istorice și culturale româno-franceze. 

 „Aproape că nu știam unde să zăbovesc: la lucrările absolut remarcabile ale lui Matisse sau la cele semnate Theodor Pallady”, a apreciat Liliana Ţuroiu.

Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a explicat apropierea dintre personalităţile istorice şi culturale române şi franceze: „Pictorii români, scriitorii, oamenii politici care au vizitat şi au cunoscut Franţa s-au simţit parte a spiritualităţii Hexagonului, aşa cum scriitori francezi au găsit aici teren prielnic, prelungirea celui din care proveneauˮ. 

Apăsarea recentei tragedii de la Paris s-a simțit, însă, și la evenimentul de la București, iar Liliana Ţuroiu a precizat: „Traversăm o epocă în care lucruri care păreau durabil construite se dovedesc mai fragile ca oricând. Mă refer și la tragedia petrecută acum câteva zile cu unul dintre simbolurile Parisului, catedrala Notre-Dame. După lunile de muncă asiduă, sezonul este un moment de reafirmare a valorilor culturale în care credem cu toții. Trecutul, cum bine știm, e presărat cu conflicte și înfruntări. Dar mă încumet să-mi imaginez un viitor în care istoria va consemna ca evenimente de seamă mai ales lucruri întâmplate în galerii de artă, în săli de spectacol, în  amfiteatre și în institute de cercetare - o «republică a literelor», a sunetelor, a culorilor, a descoperirilor și inovațiilor. Cred că Sezonul în miezul căruia ne aflăm adaugă câteva trepte pe acest drum”.

În discursul său, președintele Țuroiu a felicitat echipele ICR şi partenerii instituţiei pentru reuşita colaborare în cadrul Sezonului: „Un mare mulțumesc echipei de la Paris, care a fost prezentă cu proiecte în Franța, în toată Franța, patru luni și jumătate, și, evident colegilor mei de la București și partenerilor noștri. Sunt mândră de munca lor și vreau să audă acest lucru”.

Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu 61 de proiecte, într-un demers unic de diplomaţie culturală, în perioada 27 noiembrie 2018 - 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunităţi şi creatori.

×