x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Preşedintele Irlandei primeşte Săpânţa!

Preşedintele Irlandei primeşte Săpânţa!

de Matei Ghigiu    |    17 Dec 2010   •   08:48
Preşedintele Irlandei primeşte Săpânţa!
Sursa foto: Andreea Aron/

143022-img-9130-16.jpgDublin, 27 noiembrie 2010- Saint Patrick's Cathedral
1.000 de oameni au asistat în Catedrala St. Patrick la concertul ce a avut loc cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ambasadorul Buga a povestit despre călătoria lui Shaun Davey rememorând momente din marşul de la Săpânţa, din luna august, şi a încheiat discursul îndemnând la păstrarea tradiţiilor. Apoi dirijorul David Brophy şi-a luat în primire orchestra şi sunetele magice ale muzicii lui Shaun Davey au răsunat între zidurile vechi de peste 800 de ani ale Catedralei St. Patrick. Programul concertului a conţinut şi epitafuri în limba engleză, iar cele 25 de voci ale corului bărbătesc condus de părintele Dobre, peste care s-a suprapus încântătoarea voce a Ritei Connolly, au ridicat de mai multe ori sala în picioare. În a doua jumătate a concertului, care a început cu patru noi colinde de Crăciun compuse de Shaun Davey, corul condus de părintele Dobre a scos la suprafaţă o uimitoare delicateţe sufletească transpusă într-o interpretare care a ţinut asistenţa cu răsuflarea taiată. Concertul s-a terminat cu patru dintre cele mai bune melodii compuse de Shaun Davey cântate în engleză de corul românesc, lucru apreciat enorm de căldurosul public din Catedrala St. Patrick.


Dublin, 29 noiembrie 2010 ARAS – Uachtarain, Palatul Prezidenţial
În onoarea Zilei Naţionale a României şi cu ocazia împlinirii a 20 de ani de relaţii diplomatice dintre Irlanda şi România, preşedintele Irlandei, doamna Mary McAleese, a primit luni dimineaţa, la Palatul Prezidenţial, o de­le­gaţie specială din Romania, delegaţie care a adus cu ea o parte din spiritul Cimitirului Vesel din Săpânţa. Corul bărbătesc al Facultăţii de Teologie din Sibiu, condus de părintele Dobre, a trecut dimineaţa devreme de porţile palatului prezidenţial din Dublin, aflat în mijlocul Phoenix Park. Acesta a fost poate cel mai important capitol al fascinantei călătorii a epitafurilor lui Stan Ion Pătraş, cioplitor de lemn de la Săpânţa, şi creatorul Cimitirului Vesel. Versurile pe care el le-a încrustat pe crucile din Cimitirul Vesel au fost hrană şi totodată muză spi­rituală pentru compozitorul irlandez Shaun Davey, care le-a transformat în muzică. O pătură subţire de zăpadă, ca o aducere aminte a iernilor din Maramureş, acoperea parcul ce înconjura Palatul Prezidenţial în dimineaţa vizitei noastre acolo. Deasupra, un soare alb şi strălucitor, ca un alt semn de bun venit.

Preşedinta Irlandei şi-a făcut apariţia în camera de primire şi ne-a surprins pe toţi prin simplitatea şi naturaleţea sa. Domnia Sa a ascultat câteva colinde în interpretarea corului condus de părintele Dobre şi apoi s-a întreţinut cordial la o ceaşcă de ceai cu delegaţia română din care au facut parte, printre alţii, faimosul regizor de teatru Silviu Purcarete, Dragoş Buhagiar, dar şi ambasadorul român în Irlanda, Iulian Buga, alături de ambasadorul Irlandei în România, John Morahan, Gemma Hussey fost ministru al învaţamântului, John Fairleigh, director executiv al Culture Ireland, Shaun Davey şi Peter Hurley, producătorul festivalului Săpânţa. Primirea la Presedinţia irlandeză a fost un simbol de recunoaştere pentru artiştii care au adus două tradiţii de viaţă împreună, unind astfel, peste timp, două culturi diferite la prima vedere.

×
Subiecte în articol: jurnalul de duminică