x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Prinţesa şi cele patru hipnotice

Prinţesa şi cele patru hipnotice

de Alex Revenco    |    20 Sep 2007   •   00:00
Prinţesa şi cele patru hipnotice

Dacă, in general, fanii muzicii clasice sunt ceva mai in vărstă, pe cei tineri genul nu prea ii convinge şi din cauza imaginii. Pănă cănd apare un Nigel Kennedy la ei. Sau Pan Dana, Hypnotique la noi.

Dacă, in general, fanii muzicii clasice sunt ceva mai in vărstă, pe cei tineri genul nu prea ii convinge şi din cauza imaginii. Pănă cănd apare un Nigel Kennedy la ei. Sau Pan Dana, Hypnotique la noi.

Alături de concertele "clasice" de clasică, pe scena montată in Piaţa Festivalului, marţi seară au avut loc două recitaluri "deosebite". Mai intăi a venit tocmai din Suedia Pan Dana, artistă de origine romănă şi o adevărată prinţesă a naiului. Acompaniată de Orchestra Naţională Radio, dirijor Ionel Tudor, Pan Dana (Dana Dragomir) a căntat cu sensibilitate căteva binecunoscute teme muzicale, prezentănd, in ordine, "Concerto d’ Aranjuez" (de Joaquín Rodrigo), "Forest Dance" (compoziţia lui Gheorghe Zamfir), G. Zamfir, "Chiquitita" (ABBA), teme din filmele "Mio min Mio" (The Land of Faraway), "Love Story" (Francis Lai), "The good, the bad and the ugly" (Ennio Morricone), dar şi "Time to Say Goodbye", din repertoriul lui Andrea Bocelli.

ELEGANTĂ. La sfărşit, Pan Dana a fost aplaudată in picioare minute in şir, publicul care a umplut Piaţa Festivalului fiind impresionat de eleganta prestaţie a artistei. Absolventă a Liceului de Muzică "George Enescu" (secţia pian), a luat lecţii de nai de la profesorul Cornel Pană, iar la 16 ani era deja solistă in cadrul vestitei orchestre Rapsodia Romănă. La 19 ani a "rămas" in SUA şi apoi s-a stabilit in Suedia. Este căsătorită cu Klas Burling, International Manager al casei de discuri Electra şi şef departament muzică la Canal 1 TV, avănd impreună o fetiţă de 11 ani. Binecunoscută in Occident, Pan Dana a colaborat (la inregistrări sau live, in concerte) cu mari nume ale scenei internaţionale, ca: Brian May (Queen), Nana Moskouri, Bryan Adams, ABBA, Michael Bolton şi alţii. Are la activ peste 2.000 de spectacole (in Europa, Asia, Africa), a căntat şi in faţa Alteţelor Regale ale Sudiei, in teatre sau cluburi, dar şi in arene cu peste 35.000 de spectatori. A inregistrat şapte albume solistice şi numele ei apare in zeci de compilaţii, văndute in sute de mii de exemplare in Germania, Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda, ţările baltice, Asia, Africa etc.

Bijuterii clasice

In cadrul recitalului Pan Dana, la invitaţia artistei, a evoluat cu dezinvoltură grupul Hypnotique, care a prezentat un medley alcătuit din "Classic Jewels". Cu acest prilej, cei prezenţi s-au delectat cu fragmente din lucrări muzicale binecunoscute, precum "Primăvara" lui Vivaldi, "Simfonia nr. 4" de Mozart, "Dans ungar No. 5" de Brahms şi "Rapsodia I" de Enescu. Grupul a luat fiinţă in iunie 2007 şi este alcătuit din Aura Burtea - vioara I, Carla Niculescu - vioara a II-a, Luiza Iorga - violă şi Marta Băceanu - clape. Este de menţionat că Aura, Luiza şi Marta au absolvit Academia de Muzică din Bucureşti cu media 10, iar Carla le urmează, fiind studentă (in anul II) la aceeaşi Academie. Influenţate de formaţiile Bond şi Wild (ambele desfiinţate la această oră), fetele de la Hypnotique abordează acelaşi gen muzical, intitulat classical contemporary, aducănd un aer proaspăt genului şi reuşind o abordare mult mai atrăgătoare ca mod de interpretare şi prezenţă scenică.

×
Subiecte în articol: arte pan dana dan