Licitația de artă contemporană
Una dintre cele patru licitații ale Galeriei Quadro va fi dedicată în exclusivitate artei contemporane românești. Astfel, dorim să susținem creșterea vizibilității creației artistice noi și prezentarea valorilor deja consacrate, dar și să propunem operele tinerilor creatori valoroși către categorii noi de vizitatori și colecționari. Conform caracterului licitațiilor noastre, vom prezenta opere de artă de la prețuri mici până la opere muzeale de mare valoare.
Acest eveniment va avea loc online, la sfârșitul lunii mai, și va fi însoțit de o expoziție.
Femei artist și perspective feministe în expozițiile Quadro
În activitatea noastră culturală, în expoziții și publicații, am pus accent pe prezența artistelor și a vocilor feminine, cum ar fi textilista Maria Ciupe sau scenografa Botár Edit, prin intermediul prezentării unor domenii artistice considerate periferice la vremea respectivă, cum au fost arta textilă, ilustrația de carte sau scenografia.
Expoziția Maria Ciupe. Arta textilă a anilor 1960-1970, Galeria Quadro, 2018
Faptul că artistele activau în aceste domenii răspundea adesea unor situații specifice în care o femeie artist putea să se manifeste. În expozițiile de anul acesta, dorim să mergem mai departe, iar tematicile și abordările curatoriale vor chestiona situațiile existențiale și artistice care pot fi specifice femeilor.
RETROSPECTIVA ANULUI 2023
EXPOZIȚII
Nagy István 150
Expoziția care s-a putut vizita în perioada 28 martie și 30 august a fost cea mai amplă retrospectivă dedicată maestrului expresionist, cu lucrări din colecțiile muzeelor din România și Ungaria și din colecții private. Galeria Quadro a intermediat împrumutul lucrărilor din colecții private și a sponsorizat înrămarea muzeală a foilor grafice timpurii din colecția Muzeului Secuiesc al Ciucului.
Unde: Muzeul Secuiesc al Ciucului, Miercurea Ciuc
Curatori: Székely Sebestyén György și Túros Eszter
Egon Marc Lövith: Viață nouă pe ruine
Expoziția vernisată în luna mai a fost organizată cu ocazia centenarului nașterii artistului, cu lucrări care sugerează viziunea artistului asupra istoriei, de la temele biblice și greco-romane, trecând prin copilăria mexicană și experiența Holocaustului, ajungând la regăsirea speranței vieții prin iubire.
Unde: Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Curator: Székely Sebestyén György
Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu
Graft. Materials and Processes
Expoziția deschisă în 3 iunie a prezentat activitatea a nouă artiști porniți din ambianța pedagogică experimentală a Anei Lupaș și Mircea Spătaru și a urmărit să surprindă, în activitatea mai veche și mai recentă a acestor artiști, gândirea artistică orientată către procesul de creație și materialele noi care contribuie la redefinirea statutului operei de artă.
Unde: Galeria Plan B, Berlin
Curatori: Sorana Șerban-Chiorean și Székely Sebestyén György
Fülöp Antal Andor și Tasso Marchini. Pe urmele unei prietenii
În expoziția organizată cu ocazia aniversării a 15 ani de la înființarea Galeriei Quadro și vernisată în 6 octombrie, ziua de naștere a lui Fülöp Antal Andor, am prezentat picturi, desene și scrisori care dovedesc importanța prieteniei pentru evoluția acestor artiști, în vremuri și locuri care nu i-au sprijinit suficient.
Unde: Galeria Quadro
Efectul Picasso
Expoziția vernisată în luna septembrie cu ocazia marcării a 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso a adus în România o valoroasă selecție a operelor artistului și a problematizat influența acestuia asupra artei din România. Galeria Quadro a facilitat expunerea lucrărilor excepționalului profesor pictor clujean Kádár Tibor, realizate la sfârșitul anilor 1950, acestea fiind printre primele documente ecouri ale recepției lui Picasso în arta postbelică din România.
Unde: Muzeul de Artă Recentă, București
Curator: Erwin Kessler
Desen / Laborator personal
A treia expoziție a noii galerii UAP vernisată în luna noiembrie și-a propus ca, prin intermediul desenelor realizate de 15 artiști care au debutat în ambianța pedagogică și organizatorică a Anei Lupaș și Mircea Spătaru, să aducă la suprafață reperele importante ale artei clujene din ultimele decenii.
Unde: Galeria PARTER, Cluj
Curator: Székely Sebestyén György
PUBLICAȚII
Nagy István 150
Catalog publicat cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea artistului, cu reproduceri care acoperă întreaga operă a artistului. Texte în limba maghiară semnate de curatorii expoziției: Székely Sebestyén György și Túros Eszter. Publicat de Muzeul Secuiesc al Ciucului și de Fundația pentru Școală.
„Zepelin deasupra orașului”
Publicația comună a Editurii Koinónia și a Asociației Quadro, realizată în limba maghiară, oferă o incursiune în trecut și în lumea copiilor prin intermediul desenelor de 100 de ani, realizate de copii clujeni, din colecția Elekes Miklós.
Texte: Ladó Ágota, Elekes Miklós, Szilágyi Júlia
TOPUL VÂNZĂRILOR ÎN LICITAȚIE
Corneliu Baba
Omul cu ochii verzi, 1974-1978
Preț de adjudecare:
18.000 EUR
Fülöp Antal Andor
Margit în rochie verde, 1939
Preț de adjudecare:
17.000 EUR
Ștefan Luchian
Casă țărănească
Preț de adjudecare:
17.000 EUR
EXPOZIȚIE CU VÂNZARE
În perioada 15 ianuarie - 9 februarie, Galeria Quadro vă invită să descoperiți, în expoziția cu vânzare, lucrări de artă plastică modernă (pictură, grafică și sculptură), aparținând unui număr divers de școli și artiști, din arhiva licitațiilor.