x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Proiectul StudiOpera lansat la ONB

Proiectul StudiOpera lansat la ONB

de Ema-Augusta Banu    |    28 Ian 2010   •   00:00

Opera Naţională Bucureşti, prin Studioul Experimental de Operă şi Balet "Ludovic Spiess"(SEOB), în parteneriat cu Accademia del Teatro alla Scalla din Milano şi Svasta Consult România, a lansat astăzi proiectul de anvergură internaţională "Formare profesională specifică în cadrul Studioului Experimental de Operă şi Balet pentru meserii de scenă şi abilitaţi de management cultural în domeniul artelor spectacolului - studiOpera".



Scopul proiectului studiOpera este înglobarea în sistemul artelor spectacolului din România a celor mai bune competenţe existente în străinătate printr-o extindere a modelului formativ al Academiei Teatro alla Scala pe teritoriul ţării noastre. "Sunt bucuros că un proiect de asemenea importanţă pentru instituţiile de spectacol din România se va desfaşura în cadrul Operei Naţionale Bucureşti şi sunt sigur că rezultatele obţinute vor ridica nivelul profesional al angajaţilor ONB" a afirmat Cătălin Ionescu Arbore, director general ONB.

Durata proiectului este de 3 ani şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, "Investeşte în oameni!", cu o finanţare nerambursabilă de 17.963.028 lei, cea mai mare finanţare nerambursabilă obtinută de un teatru din România din partea unui organism european.

Structura proiectului prevede într-o primă etapă(noiembrie 2009-iulie 2010) cercetarea complexă, la nivel naţional, a sistemului profesionist în domeniul artelor spectacolului, de la instituţii de învătămant superior până la actori sociali, cu scopul de a descoperi  şi a identifica nevoile de formare profesională.

A doua parte prevede elaborarea unui program de instruire adecvat şi derularea unui program de "formare de formatori", cu ajutorul specialiştilor Academiei Teatrului La Scala. Va fi astfel creat un Centru de consultanţă profesională în domeniul artelor spectacolului şi se vor desfăşura cursuri-pilot în domeniile care vor rezulta ca fiind necesare în urma cercetării din prima etapă. Programul de instruire se va desfăşura în două direcţii: cursuri de măiestrie artistică susţinute de mari personalităţi ale Teatrului La Scala din Milano şi profesori ai Academiei (canto, dirijat, regie, dans clasic şi contemporan, acompaniament) precum şi participări ale angajaţilor ONB din domeniul scenografiei şi meseriilor de scenă la urmărirea procesului de realizare tehnică a spectacolelor la Teatrul La Scala, alături de cei mai calificaţi specialişti.

La finalul proiectului va fi creată o structură specializată a ONB, un Studio-studiOpera similar Academiei Teatrului La Scala, care va fi un furnizor autorizat de training pentru domeniile specifice artelor spectacolului: artistic, tehnic şi management cultural. "Sper ca SEOB să devină un echivalent al Academiei Teatrului La Scala, diplomele absolvenţilor, recunoscute, să reprezinte o bază pentru ridicarea calităţii profesionale a angajaţilor ONB", a spus Anda Tăbăcaru Hogea, managerul proiectului.

Beneficiari ai acestei noi structuri specializate vor fi, alaturi de angajati ai Operei Naţionale Bucuresti, Universitatea Naţionala de Muzică Bucureşti şi Universitatea Naţionala de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale".

Din partea Academiei Teatri alla Scala, Luisa Vinci, directorul general al Academiei şi Nadia Nigris, directorul adjunct au subliniat  importanţa activităţii de promovare desfăşurată de Academie la nivel internaţional în ultimii trei ani, exemplificată printr-o serie de evenimente, schimburi didactice şi proiecte speciale cu teatre şi instituţii academice din lume. La lansarea proiectului  a fost prezent şi Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti care a urat succes atât managerilor proiectului cât şi cursanţilor.
 
"Un astfel de proiect va aduce ONB mai aproape de familia europeană", proiectul reprezentând "un prim exemplu de beneficii ce pot deriva dintr-o colaborare mai strânsă a diferitelor instituţii culturale din Europa", a transmis în mesajul sau, Nicholas Payne, directorul Opera Europa, prestigioasa organizaţie care reuneşte peste 100 de instituţii lirice şi care numără printre membrii săi atât ONB, cât şi Academia Teatrului La Scala.

×
Subiecte în articol: arte