x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Prometheus Opera Omnia lui Ilfoveanu

Prometheus Opera Omnia lui Ilfoveanu

de Maria Sârbu    |    20 Oct 2011   •   21:00
Prometheus Opera Omnia lui Ilfoveanu

Pentru a zecea oara s-au decernat Marile Premii Prometheus pentru Ope­ra Omnia si Opera Prima, distinctii acordate anual de Fundatia Ano­nimul. Pentru a zecea oara, la Clu­bul Prometheus din Bucuresti, An­drei Plesu, presedinte, la toate editiile, al juriului - care de altfel se schimba la trei ani (nu si presedintele), a deschis, miercuri seara, ceremonia cu o socoteala: in zece ani, la Marile Premii Prometheus au fost 240 de nominalizari si 20 de castigatori. Valoarea premiilor este aceeasi: 100.000 lei – Opera Omnia si 10.000 lei – Opera Prima. De asemenea, se acorda trei premii, in va­loare de 10.000 lei fiecare, fina­lis­tilor la Marele Premiu Prometheus pentru Opera Omnia. Andrei Plesu re­marca faptul ca aceasta continuitate a Marilor Premii "se datoreaza in­tegral tenacitatii generoase a spon­so­rului – Sorin Marin, pe numele lui adevarat Anonimul, care nu s-a plictisit, dupa atatia ani, sa puna la indemana oamenilor de cultura solutii de viata, nu numai solutii de prestigiu".

Presedintele juriului, incadrat de cei patru membri ai comisiei: Eugen Negrici (literatura), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale), Dan Dediu (muzica) si Ion Caramitru (artele spectacolului), marturisea ca este pentru a zecea oara cand sustine acelasi discurs si ca in discursul sau de inceput mai are obiceiul sa spuna ca nominalizatii sunt la fel de importanti ca si premiantii. El a exemplificat, precum si la alte editii, cu Premiul Oscar: "Cei nominalizati la Oscar sunt la fel de mandri, bine marcati in domeniul lor, ca si cei care iau premii (...), iar la noi, cultura no­minalizarilor e mai subreda, in sensul ca cine e nominalizat si nu ia premiu se socoteste infrant si are motive sa dezvolte resentimente durabile pentru ceilalti (...)".

Pentru ca el nu participa la vot, dar in caz extrem poate lua o decizie, Andrei Plesu se "plange" intotdeauna "ce sarcini grele are juriul".
"Problema acestui juriu este ca trebuie sa aleaga unul din patru no­minalizati care lucreaza in domenii distincte. E foarte greu sa faci comparatie intre un mare pictor, un mare scriitor, un mare muzician si un mare actor sau regizor, sustinea Andrei Plesu, referindu-se in special la Premiul Opera Omnia. Inainte ca membrii juriului sa-si sustina pledoaria, presedintele le-a facut o succinta prezentare celor patru mari perso­nalitati ai ultimei etape, marturisind ca are "un amor intens pentru fiecare": Horatiu Malaele (sectiunea artele spectacolului), Cristian Mandeal (muzica), Paul Cornea (literatura) si Sorin Ilfoveanu (arte vizuale). Despre Malaele, Plesu spunea: "Este unul dintre putinii oameni din Romania contemporana care te face sa razi cu o buna dispozitie reala, pentru ca de ras radem, dar prost dispusi. E un om care, de cate ori apare, provoaca oarecare incredere in normalitate si in meseria lui nemijlocita, aceea de actor, aceea de caricaturist si aceea de scriitor. E un artist complet de care o societate oarecum incercanata are nevoie...". Pe Cristian Mandeal il considera "mare dirijor format intr-o prima tinerete langa Herber von Karajan, langa Celibidache; e un personaj notoriu in plan european". In opinia sa, Paul Cornea "e un caz aparte in istoria contemporana a culturii romanesti; e un mare profesor, autorul catorva carti fundamentale... si pe cat e de performant e si discret", impresionandu-l "prin reusita lui omeneasca".

"Sorin Ilfoveanu este un mare artist, extrem de dinamic, profesor, grafician, pictor prezent in diverse zone ale vietii publice, un om care da culoarea unei culturi..." Si... i-a inmanat, in numele juriului, Marele Premiu lui Sorin Ilfoveanu. Iar Marele Premiu Prometheus pentru Opera Prima a revenit lui Mihai Ritivoiu (muzica), castigator in fata altor trei tineri finalisti: Val Chimic (literatura), Alexandru Niculescu (arte vizuale) si Marian Crisan (artele spectacolului).

×