x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Psihoterapia firului de par

Psihoterapia firului de par

15 Oct 2004   •   00:00

LUIZA LUPU - C(RAMPE)

Matreata! Acest flagel al postmodernismului! Aceasta impietate la adresa firului de par! Aceasta injuratura! Aceasta blasfemie! Aceasta, ca nici nu mai stiu cum sa-i spun! Matreata, doamnelor si domnilor, e de naspa! Matreata ti se asterne pe umeri. Matreata zboara prin aer de la cei care o au la cei care n-o au. In autobuzul aglomerat, matreata inceteaza sa mai fie o simpla problema de estetica. Alaturi de fire cazute pe umeri, matreata completeaza tabloul dezolant al parului nefericit. Al parului cu moralul la pamant. Ai un par deprimat? Eu cand sunt deprimata mananc mancare nesanatoasa si-mi fac supa la plic. Eu zic sa-i aplici acelasi tratament parului tau cand e deprimat. Crezi ca l-ar supara o supa-crema de ciuperci? Da’ vezi, ai grija sa nu-i faci cocoloase, ca s-ar putea sa ti-o toarne-n cap, eventual asa fierbinte.

In nu-stiu-ce reclama la nu-stiu-ce sampon, se zice, ba nu, se striga: "Spune adio matretii". De cate ori o aud, va garantez ca exclam exuberanta: "Adio, matreata, ramai cu bine, ai grija de tine, vezi cum treci strada, sa nu conduci prea tare, ca stii c-ai mai patit-o, te las cu bine, mai matreata, sa stii ca te iubesc si-o sa ma gandesc mereu la tine, chiar daca acum ai plecat pe veci din viata mea, pentru ca ti-am venit de hac, vaco, hai sictir!".

Reclamele la sampoane ma distreaza de mor. Croite dupa tiparul previzibil deja "inainte" si "dupa" (nu va ganditi la prostii, nesimtitilor!), mi se pare ca singura diferenta dintre ele sunt figurile protagonistilor (sau ale protagonistelor). Vezi un par nasol si o fata trista. Apare samponul, gagica in cada care-nchide ochii si deschide gura dupa care apare parul enervant de misto. Mie una imi vine sa-mi bag mana-n televizor si s-o apuc de par pe nesimtita aia, s-o tarasc asa, cativa metri si pe urma s-o tund postmodernist. Abia atunci sa zica si parul ei ca e cu moralul la pamant. La propriu!

×
Subiecte în articol: arte