x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Publicul Anonimului a lăsat trofeul acasă

Publicul Anonimului a lăsat trofeul acasă

de Maria Sârbu    |    17 Aug 2009   •   00:00
Publicul Anonimului a lăsat trofeul acasă

Festivalul Anonimul, desfăşurat timp de şase zile la Sfântu Gheorghe din Deltă, s-a încheiat sâmbătă, în jurul orei 22:00, când s-au anunţat filmele câştigătoare la cele două secţiuni competitive - lungmetraj şi scurtmetraj ficţiune şi animaţie. Scurta ceremonie a continuat cu un spectaculos foc de artificii, după care a avut loc concertul Berti Barbera&Nicu Patoi cu invitatul special Jul Baldovin. După miezul nopţii s-au proiectat până aproape în zori filmele premiate, dar şi producţii din secţiunea Off şi din programul Eco.



Ediţia 2009, numită "de criză", a avut filme suficient de multe şi spectatori nesperat de mulţi. Publicul nu s-a arătat afectat de criza financiară. Au fost ocupate locurile din vilele de patru şi de trei stele, au fost ocupate locurile din căsuţele din camping. Spaţiul destinat corturilor a fost luat cu asalt de turiştii veniţi să-şi petreacă vacanţa chiar în perioada festivalului. În plus, pensiunile din Sfântu Gheorghe au avut un grad mare de ocupare. În total, spun organizatorii, s-au aflat la festival vreo 5.000 de persoane.

A venit la Anonimul un public interesat de cinema şi care a avut parte, zi de zi şi noapte de noapte, de filme variate - lungmetraje, scurtmetraje de ficţiune şi animaţie, documentare -, produse de cineaşti din toată lumea. A fost şi muzică de calitate, pentru toate gusturile.

PREMIILE
În acest an nu au existat jurii de specialişti. A jurizat publicul. Spectatorii şi-au exprimat votul sâmbătă, între orele 10:00 şi 16:00, în camping, pe calculator. Pentru Marele Premiu al Festivalului, în valoare de 3.000 de dolari, au concurat şapte lungmetraje, propuse de selecţionerul Ludmila Cvikova (selecţioner şi la Festivalul de Film de la Rotterdam): "Wrong Rosary" de Mahmut Fazil Coskun, Turcia; "Tulpan" de Serghei Dvorţevoi, Kazahstan; "Treeless Mountain" de So-Yong Kim, Coreea de Sud; "A Week Alone" de Celina Murga, Argentina; "Stella" de Sylvie Verheyde, Franţa; "199 Tips To Be Happy", regia Andres Waissbluth, Chile şi "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsniczki, România.

Cred că cea mai bună peliculă din această selecţie a fost "Tulpan". E un film-laborator, creat de un profesionist, venit din zona documentarului. E o creaţie cinematografică născută în stepa vitregă a Kazahstanului, cu interpreţi ai locului - patru din domeniu, iar ceilalţi amatori. Scenariul s-a conturat după ce echipa a stat vreo jumătate de an pe "platou", în stepa pustie, la circa 500 de kilometri de cel mai apropiat oraş. Filmările, care au durat patru ani, au fost realizate vara şi toamna devreme. Rar ne este dat să vedem asemenea filme.

Spuneam în relatarea trecută că "Tulpan" are mari şanse să câştige trofeul Anonimului.
După prezentarea tuturor lungmetrajelor eram sigură că acest film merită Marele Premiu. Voturile spectatorilor s-au îndreptat însă spre... "Cealaltă Irina".




Publicul a preferat filmul de acasă, căruia i-au revenit trofeul şi 3.000 de dolari. Andrei Gruzsniczki i-a ales pentru acest film bazat pe un caz real pe actorii Andi Vasluianu, Vlad Ivanov, Doru Ana, Dana Dogaru ş.a.
Aş remarca alte două pelicule demne de atenţia cinefilului avizat: "Treeless Mountain" şi "Wrong Rosary", dar în acest an numărul premiilor Festivalului Anonimul s-a micşorat. Nu s-au mai acordat Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine etc.

Potrivit publicului de la Anonimul, cel mai bun scurtmetraj de ficţiune este, de asemenea, un film românesc - "Nunta lui Oli" de Tudor Cristian Jurgiu, care a câştigat premiul în valoare de 1.000 de dolari. La secţiunea Scurtmetraj de animaţie, Premiul (1.000 dolari) a fost înmânat peliculei "Post!", în regia lui Matthias Bruhn şi Christian Asmussen (Germania). Cel de-al patrulea Premiu - instituit în numele regretatului regizor Ovidiu Bose Paştină, care în primii doi ani ai acestui festival a pus umărul la buna desfăşurare a evenimentelor - în valoare de 1.000 de dolari, acordat de Fundaţia Anonimul, a fost dat scurtmetrajului de ficţiune "Utanc", regia Hasan Gunduz (Turcia).

Dintre toţi premianţii, doar cineastul turc a fost prezent la gala de premiere. În competiţia de scurtmetraje au fost incluse 42 de filme - 24 scurtmetraje de ficţiune (nouă româneşti) şi 18 scurtmetraje de animaţie (patru româneşti), selecţia fiind făcută de criticul de film Irina Margareta Nistor.

OFF&ECO
Filmele din secţiunea Off şi din programul Eco au fost selecţionate de directorul festivalului, Miruna Micu-Berescu. Ea a propus publicului filme reunite sub titlul "Actori deveniţi regizori şi producători", incluzând filme semnate de Sarah Polley, Helen Hunt, Kenneth Branagh, Andrew Lauer şi de Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor.

O selecţie de filme de la această ediţie a Festivalului Anonimul, printre care şi peliculele premiate, va fi prezentată de marţi până joi la Muzeul Ţăranului Român.

×
Subiecte în articol: arte castigatorii