x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Radio - Dumnezeu FM

Radio - Dumnezeu FM

11 Dec 2004   •   00:00

CULTURA / MASS-MEDIA
Undele FM-ului azi sunt "sub asediu". Monotonia este sparta de aparitia si inmultirea posturilor de radio religioase.
CRISTINA OLOGEANU

Pana la Revolutie numaram posturile de radio pe degetele de la o mana. Azi nu ne mai ajung degetele - atat de la maini, cat si de la picioare. Undele FM-ului azi sunt "sub asediu". Fiecare milimetru, indeosebi pe banda vest a aparatului de radio, conteaza. Posturile de radio care emit in Bucuresti si nu se pot face auzite si in tara fac pui in diverse alte localitati. Cele mai multe dintre acestea sunt profilate pe muzica si stiri.

DIVERSITATE. "Monotonia" este sparta de cele cu specific religios. Acestea vin bine de tot din spate, la ora actuala existand sapte astfel de posturi de radio: Radio Micul Samaritean, Radio Renasterea, Vocea Evangheliei, Vocea Sperantei, Radio Ortodoxia, Radio Trinitas si, mai nou, Radio Maria. Daca la noi prima oara au aparut in 1992, in America, de exemplu, primul post de radio religios a aparut in Los Angeles. Radio KJS a emis prima oara la data de 22 martie 1922, pe cand Radio Vocea Sperantei si Radio Vocea Evangheliei de pe plaiurile mioritice au obtinut licenta de la CNA abia in 1992. Si pentru ca suntem o tara democrata, pluralismul cultelor religioase se face simtit si pe undele radio, nu toate dintre posturile mentionate fiind de orientare ortodoxa.

RETEA. Spre deosebire de alte tari, precum Spania, la noi nu exista o retea nationala de radio care sa-i deserveasca pe adeptii cultului religios majoritar. Tocmai de aceea, la recentul concurs de acordare a licentelor radio, presedintele Consiliului National al Audiovizualului a sugerat ca ar fi indicat ca si la noi sa existe o retea de radio cu caracter ortodox care sa aiba o acoperire mai mare. "Ar fi mult mai usor daca ar exista o retea de radio cu caracter ortodox cu acoperire mai mare decat mai multe posturi. In primul rand, ar fi mai usor si pentru noi, cei de la CNA, sa discutam cu un reprezentant al Bisericii Ortodoxe, si nu cu sase. I-ar costa si mai putin daca ar opera o singura retea. Pornind de la modelul Spaniei - unde a doua retea ca intindere este cea a bisericii catolice, ar trebui si la noi ca Radio Trinitas, apartinand Bisericii Ortodoxe, sa emita la nivel national". O astfel de retea ar intra in sfera de interes si a persoanelor de peste 40 de ani din mediul rural care nu fac parte din randurile celor care asculta posturile de radio muzicale.

×
Subiecte în articol: arte radio retea