Scriitorul si realizatorul de televiziune Radu Anton Roman a decedat luni seara, in urma unui stop cardiorespirator.
In ultimii ani publicul a avut ocazia sa-l cunoasca mai indeaproape pe Radu Anton Roman datorita emisiunii sale de gastronomie, sustinuta in fiecare duminica la Pro TV, "Bucataria lui Radu". Incercarea sa ca gazetar si om de cultura a fost sa descopere ethosul romanesc de care era atat de legat, prin intermediul obiceiurilor culinare. Nimeni nu ar putea sa conteste faptul ca demersul sau a fost unul antropologic. Dovada stau nu doar continutul emisiunii in sine, ci si cartile publicate in acest sens, cum ar fi "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", volum tradus in franceza ca "Savoureuse Roumanie". Corelatia dintre actul mancarii si actul spiritual, intreaga simbolistica profana ridicata la rang de sacralitate au fost permanent "problematicile" discutate de jurnalistul indragostit de lumea incarcata de manifestarea divinului in cutumele oameni-lor, pe care a descoperit-o mai intai in locul natal, Fagaras, apoi datorita background-ului sau cultural impresionant, trecand prin Mircea Eliade si ajungand la marii filosofi ai lumii. "Mancam ca viata sa fie mai frumoasa, mai colorata. Aici intram in cultura. De-aici, halitul devine cultura. Macenicii, de 9 aprilie, vinul sfant, prescura sfanta, colacul de Pasti, pomana porcului. Toate arata ca mananci o bucatica dintr-un simbol, iar bucatica aia este, cu siguranta, drumul tau spre ceruri. Daca tu crezi asta, e de ajuns ca sa fie un drum bine asfaltat spre ceruri", spunea Radu Anton Roman. PLURALISM CULTURAL. Contributia sa la cultura romaneasca nu s-a rezumat doar la acest domeniu, astfel, personalitatea lui Radu Anton Roman s-a facut simtita in zona literara inca din perioada studentiei sale la Ziaristica din Bucuresti. A publicat peste zece carti de succes atat in Romania, cat si in Franta, ca atare a fost acceptat ca membru al Uniunii Scriitorilor din Romania inca din 1980. A primit si o serie de premii care i-au recunoscut valoarea si aportul la o cunoastere mai intima a spiritualitatii romanesti. Pentru ca s-a dorit un om complet din punct de vedere profesional si spiritual, nu a refuzat oportunitatea de a face un doctorat la Academia de Film si Teatru cu tema "Balcanism si spirit balcanic in filmul si literatura romana" si a imbratisat toate palierele mass-media. A tinut cronici de teatru in presa scrisa, a realizat filme artistice, documentare, a facut parte din echipa celebrului Y.J. Cousteau. Cel mai important lucru insa pentru cei care i-au fost aproape sau doar au avut ocazia sa-l cunoasca e ca a reusit, in cei 57 de ani de viata, sa-i capteze cu forta personalitatii sale, ca a reusit sa imprime putin mai multa nevoie de spiritualitate si, in final, ca a reusit sa faca parte din memoria noastra.Citește pe Antena3.ro
UN FEL DE CV
|
|