x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Radu Varia, despre Dali

Radu Varia, despre Dali

13 Mai 2005   •   00:00

La Figueras, in Spania, s-au incheiat celebrarile prilejuite de centenarul Salvador Dali. Invitat de onoare, dr. Radu Varia, istoric si critic de arta.

BUNI PRIETENI. Salvador Dali si Radu Varia, la Palm Court din New York, in anii ’70
Jurnalul National: Domnule Radu Varia, ati fost un prieten apropiat timp de 23 de ani al marelui pictor, alaturi de care ati participat la crearea Muzeului Dali de la Figueras, inaugurat in 1974. Cum era Dali?
Radu Varia: Am avut sansa de a-l intalni pe Salvador Dali la Paris, in 1967, si de a ma bucura de prietenia si de increderea pe care mi le-a aratat din prima clipa. Pe langa faptul ca a fost una dintre personalitatile marcante ale secolului trecut, Dali era atat de faimos, incat pana si cine nu avea idee cu ce se ocupa acesta stia ca e Dali. Situatia aceasta il incanta. Excentricitatea personajului, mustatile de neconfundat, pe care le prezenta drept antene cosmice, modul de a rosti cuvintele cand era in reprezentatie au facut din el un caz unic.

Diferente specifice?…
Ca nimeni altcineva, isi punea intrebari fundamentale asupra propriei existente. De pilda, in "Viata secreta a lui Salvador Dali", formuleaza un fals dubiu: "Sunt, oare, un geniu?". Raspunsul la aceasta intrebare avea sa fie cuprins chiar in titlul volumului urmator: Jurnalul unui geniu. Post-mortem, cu "opera" sa "Etre Dieu", care a incheiat acum in piata centrala a orasului Figueras, pe Ramblas, Anul Dali, lucrare scrisa de noua compozitori pe un libret al sau, marele artist ne face marturisirea finala: ce inseamna "A fi Dumnezeu". Nu intamplator se temuse el ca nu cumva sa moara de modestie… Teribilism si gluma aparte, Dali era perfect constient de ceea ce-l diferentia de nenumaratii sai epigoni fara talent, care nu puteau rezista exercitiului atat de periculos si de nefast ce consta in a pune persoana artistului inaintea artei: el avea o opera ce sporea cu fiecare zi. "Cei carora nu le place pictura mea afirma ca sunt, in schimb, un mare desenator. Cei carora nu le plac desenele mele cred ca nu au vazut ceva mai extraordinar decat ultimele decoruri pe care le-am creat pentru baletele Marchizului de Cuevas. Iar cei care nu sunt interesati de acestea proclama sus si tare ca sunt un foarte mare scrii-tor. Asa ca pana la urma tot la mine se ajunge."

Dali v-a dedicat un poem, publicat din 1972 incoace in multe editii ale cartilor sale, poem intitulat "Da! Romaniei. Pentru Radu Varia".
Pastrez la Paris originalul, scris fonetic in limba franceza, ceea ce inseamna o multime de capcane la lectura si tot atatea prilejuri de amuzament, asta pentru a nu mai vorbi de originalitatea poetica formidabila, de magnificul desen ce incununeaza totul, cal si calaret, si de tema centrala: imparatul Traian si relatia subtila care ne leaga prin el de Spania. Dali scrie in incheierea poemului aceste cuvinte memorabile, dintre care pe ultimul marturisesc ca i l-am sugerat eu: "Si pentru ca sangele Patriei este etern si nemuritor, si pentru a fi ca imparatul Traian, primul in specia umana, ma proclam Salvador Dali, monarhic, catolic, apostolic, roman si roman".

×
Subiecte în articol: arte dali