x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Rarităţi artistice de arhivă

Rarităţi artistice de arhivă

de Dana Andronie    |    25 Iun 2007   •   00:00

Arhiva Naţională de Filme (ANF) are 50 de ani! Intr-o viaţă de om, ANF a agonisit un tezaur inestimabil, mărturie a culturii şi civilizaţiei romăneşti.TVRMEDIA şi-a asumat o muncă de arheolog, propunăndu-şi să scoată la lumină căte o "piatră preţioasă" şi din "tezaurul" ANF. Astfel a apărut pe piaţă (cu sprijinul CNC) primul film artistic romănesc, realizat in 1912 şi dedicat Războiului de Independenţă din 1877.

Arhiva Naţională de Filme (ANF) are 50 de ani! Intr-o viaţă de om, ANF a agonisit un tezaur inestimabil, mărturie a culturii şi civilizaţiei romăneşti.

Marian Ţuţui, redactor-şef la Arhiva Naţională de Filme, ştie foarte bine ce comoară inestimabilă se află in instituţia pe care o slujeşte: "In ANF există filme-unicat in lume cum ar fi: primele fime ştiinţifice din lume despre dr Marinescu, pelicula «Charlot, omul preistoric», un film color din 1913 - colorat manual - intitulat «Răzbunarea lui Ludovic al XIII-lea», de Andre Calmette, «Filmele sociologice ale lui Dimitrie Gusti» etc. ANF deţine peste 11.000 de filme de ficţiune din 40 de ţări. In rafturile sale se află filme artistice, documentare, jurnale de actualităţi, animaţie, dosarele filmelor cu schiţe de decor şi schiţe de costume, scenarii, afişe, fotografii".

PRIMUL FILM ARTISTIC. TVRMEDIA şi-a asumat o muncă de arheolog, propunăndu-şi să scoată la lumină căte o "piatră preţioasă" şi din "tezaurul" ANF. Astfel a apărut pe piaţă (cu sprijinul CNC) primul film artistic romănesc, realizat in 1912 şi dedicat Războiului de Independenţă din 1877.

"Independenţa Romăniei" este un film fascinant, inspirat din lumea versurilor lui Vasile Alecsandri şi din fotografiile lui Szatmary. Proiectul a aparţinut marilor actori ai Naţionalului bucureştean: Constantin Nottara şi Aristide Demetriad. Distribuţie de excepţie: C-tin Nottara, Elvira Popescu, Aristitza Romanescu, Ar. Demetriade etc. Scenele de luptă au avut printre protagonişti şi cadre militare: aproximativ 80.000 de oameni in total. Pelicula a fost sponsorizată de Ministerul Armatei şi de Casa Regală, care a acceptat ca membrii săi să apară in film ca personaje. Atenţie, filmul e mut. Iar DVD-ul produs de TVRMEDIA poate fi considerat o excelentă restituire istorică şi culturală.

Un buget de peste 400.000 de lei

Premiera a avut loc la 1 septembrie 1912, la Cinematograful "Eforie" din Bucureşti.

Cu toate neajunsurile tehnice şi umane ale vremii, "Independenţa Romăniei" a provocat o puternică impresie printre romănii de pe ambele versante ale Carpaţilor. La 1 decembrie 1911, revista Rampa anunţa: "Maestrul Nottara este pe cale să facă operă patriotică redănd Războiul Romăniei pentru Independenţă, printr-un film, astfel că generaţiile de astăzi vor invăţa istoria luptelor de la 1877, iar viitorimii ii va rămăne tabloul viu al vitejiei romăneşti". Anterior, se constituise o Societate cinematografică a actorilor Teatrului Naţional, ai cărei membri şi acţionari erau Constantin Nottara, Vasile Toneanu, Nicolae Soreanu, Petre Liciu, iar la inceput şi Iancu Brezeanu. Acestora li se adăuga mai tărziu Aristide Demetriade. Societatea a mai fost numită in epocă şi "Filmul războiului pentru independenţă".

Cea mai mare parte a bugetului producţiei a constat dintr-o sumă consistentă avansată de Leon Popescu (intre 200.000 şi 400.000 de lei), la care s-au adăugat subvenţiile din partea ministerului de război şi din partea Casei Regale, precum şi sumele mai modeste provenite de la Petre Liciu, C-tin Nottara, Ar. Demetriade, N. Soreanu şi V. Toneanu. In faza montajului, conform documentelor, Leon Popescu a mai avut de suportat nişte cheltuieli suplimentare.

×
Subiecte în articol: arte