x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale RECOMANDAREA LUI BELIGAN / “În căutarea spaţiului pierdut”

RECOMANDAREA LUI BELIGAN / “În căutarea spaţiului pierdut”

de Maria Sârbu    |    20 Ian 2009   •   00:00

Radu Beligan şi-a făcut timp să participe la o lansare de carte despre teatru, care “dacă ar fi tradusă în engleză, ar fi aşezată printre cele mai bune lucrări din domeniu”.



Maestrul a venit, la sfârşitul săptămânii trecute, la UNTER, să vorbească despre volumul “În căutarea spaţiului pierdut” (editura Nemira) al criticului de teatru Octavian Saiu tocmai pentru că, citindu-l, a rămas “uluit” de punctul de vedere al autorului referitor la tema abordată – spaţiul, ca aventură teatrală. Marele artist şi-a arătat mulţumirea pentru reuşitele lui Saiu, care, după ce a obţinut o bursă de studii în Noua Zeelandă, a ajuns să predea la universităţi de pe glob. Radu Beligan a mizat pe tânărul teatrolog cu zece ani în urmă, pe când acesta era student la UNATC: i-a oferit un premiu
dintr-un premiu de-al său acordat de o fundaţie care susţinea valorile teatrului românesc. Atunci (în 1998), Radu Beligan s-a oprit nu la numele unui tânăr actor, ci al unui viitor critic de teatru, deoarece îl impresionase cu primele lui articole. “De când era în anul doi de facultate îl luasem în vizor şi îl urmăream. Eu am spus: pariez pe ăsta, iar ăsta s-a dus în ţări străine, a învăţat englezeşte, s-a dus profesor pe la facultăţi”, a spus în glumă şi vădit mândru că a câştigat pariul cel pe care Saiu îl numeşte “Icoana teatrului românesc”.

CU STIL
Despre importanţa cărţii, despre stilul autorului, despre locul lui în spaţiul pedagogiei teatrale europene şi nu numai au vorbit la lansare profesori ai lui Saiu: teatrologi şi critici importanţi – Ion Toboşaru, Ludmila Patlanjoglu, Alice Georgescu, precum şi Emil Boroghină – un manager ce caută şi se sprijină întotdeauna pe oameni competenţi în domeniu. Merită impusă în aceste puţine rânduri despre o carte importantă măcar o idee din lucrare, şi anume “Spaţiul teatral, pentru a fi pătruns, trebuie trăit”. Ni se oferă o panoramă a celor mai diverse spaţii teatrale – convenţionale şi neconvenţionale. Din teatrul românesc sunt prezentaţi trei regizori, creatori de universuri spaţiale memorabile: Silviu Purcărete, Victor Ioan Frunză şi Radu Afrim.

×
Subiecte în articol: arte