La inceputul saptamanii, Emil Hurezeanu a devenit directorul editorial al Romaniei Libere. Analistul s-a angajat sa ofere publicatiei, din toamna, o fata noua, atragatoare si competitiva.
Jurnalul National: Ce v-a motivat sa acceptati postul de director editorial la Romania Libera?
Emil Hurezeanu: Ziarul insusi, in primul rand, care are un blazon puternic, care a traversat multe perioade de tensiuni, atat in relatiile cu autoritatile, cat si de natura interna, administrativa. Mi
s-a oferit aceasta posibilitate de catre actionarii romani si cei germani. Mi s-a parut ca este un brand care poate fi servit si spre binele lui, si spre binele celorlalti, impreuna cu al meu. E un loc unde se poate construi. Ideea ca pot contribui si eu, dupa puteri, la modificarea peisajului mass-media e onoranta.
Ce anume va nemultumeste din ceea ce exista acum in grafica si continutul publicatiei?
In perioada anilor â90 orientarea acestui ziar principial centrist urban cu anumita intransigenta, mai ales, mi-a facut Romania Libera aproape. Incompatibilitatea mea astazi este cu un anumit set de experiente deja consumate.
Redistribuirea "substantei"
Ce intentionati sa schimbati?
Din fericire, dinamica discursului publicistic, pentru ca aici sunt probleme, au inceput sa fie rezolvate prin proiecte de schimbare care au preexistat venirii mele. Venirea mea precipita formularea ultimelor accente. Felul in care respira pagina, felul cum sunt puse subtitlurile se vor schimba. E vorba de o fata noua pe care ziarul o merita. Cititind texte din ziar, vezi ca au substanta, dar uneori par prea lungi, prea uniforme in pagina. Substanta aceasta poate fi redistribuita corespunzator. Septembrie sper sa ne aduca o Romanie Libera mai dinamica.
Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara
Citește pe Antena3.ro
Avantaje
Pe ce anume veti plusa - politica, social?
Planul meu este sa fie un ziar european, in care sa se trateze subiecte comune intre Polonia si Romania sau Franta si Romania sau Germania si Romania. Subiectele lor seamana cu ale noastre, acelea in care noi ne invartim si ne inchidem, crezand ca suntem buricul universului sau ca doar noua ni se intampla. Sa fie un ziar lipsit de complexe, care are o dimensiune politica, economica, de investigatii, cu toate genurile jurnalistice care justifica aparitia unui ziar. Spatiul public nu se rezuma numai la politica. Intre timp au aparut si noile generatii, care nu au memoria frustrarilor acumulate in perioada comunismului, a revoltei din â89 etc. Sigur ca voi tine cont de o anumita traditie care a cultivat un anumit public in acest ziar. E vorba de un public urban, educat politic, cu principii, de o anumita varsta.
Anticomunist, antiiliescian, antipesedist...
N-as spune ca este vorba de un public invechit sau anacronic, atat timp cat problemele care l-au transformat in anti au ramas. Romania nu
s-a schimbat in substanta ei politica, in ciuda alternantelor la putere, daca amintim anumite reflexe, cand e vorba de politicianul egoist care captureaza statul, nu statul este servit de politician. Toate astea au ramas. Bineinteles ca discursul monarhic, antiiliescian de la inceputul anilor â90 s-a schimbat si cred ca oamenii, indiferent de credintele lor politice, si-au dat sema ca exista si alte probleme.
Cum veti impaca flexibilitatea dvs. cu spiritul conservator al unor ziaristi de la Romania Libera?
Aceasta redactie e la fel de mobila si flexibila ca orice redactie. Nu e vorba de declinarea unor principii ideologice, cat de adecvarea lor la o realitate schimbata, in vederea unui produs care sa se vanda.
Veti aduce editorialisti?
Da, dar e prea devreme sa spun cine. Eu sunt pentru identificarea editorialului cu ziarul, incat el sa nu mai aiba nevoie sa fie semnat, asa cum se intampla afara. Sa fie punctul de vedere al ziarului. In rest, opinii.
Ati spus ca nu veti face schimbari in echipa redactionala...
Ideea mea este sa lucrez atat cat se va putea cu o redactie care exista. Plec de la premisa ca aceasta redactie a traversat deja sufieciente experiente traumatice.
Ce s-a intamplat cu domnul Bacanu?
Domnul Bacanu este director fondator. Este colaboratorul ziarului, participa cand doreste la sedintele de redactie, are rolul unui simbol. Si-a castigat acest statut.
S-a zvonit ca Sorin Ovidiu Vantu a cumparat sau intentioneaza sa cumpere Romania Libera...
Habar n-am daca intentioneaza. Eu am fost angajat, am negociat de si cu reprezentantii grupurilor care detin ziarul, in proportie egala: Waz si Dan Adamescu. Niciodata nu am auzit din partea cuiva sa existe intentia cumpararii ziarului de catre S.O. Vantu. Isi extinde imperiul, e legitim, dar nu cred ca a pus "gand rau" ziarului. Si chiar daca ar vrea sa o cumpere, nu stiu daca proprietarii doresc s-o vanda. Dupa stiinta mea, actionarii majoritari vor sa intre intr-un echilibru cu acest ziar, cu redactia, cu numele ziarului, sa devina un produs interesant.
RELATIE"Ideea mea este sa lucrez atat cat se va putea cu o redactie care exista. Plec de la premisa ca aceasta redactie a traversat deja suficiente experiente traumatice. Nu vreau sa intervin altfel decat prevenitor, plin de intelegere si de respect fata de acesti oameni" ZIAR EUROPEAN
"Planul meu este sa fie un ziar european, in care sa se trateze subiecte comune intre Polonia si Romania sau Franta si Romania sau Germania si Romania. Subiectele lor seamana cu ale noastre, acelea in care noi ne invartim si ne inchidem, crezand ca suntem buricul universului sau ca doar noua ni se intampla. Sa fie un ziar lipsit de complexe" BATE VANTU?
"Niciodata nu am auzit din partea cuiva sa existe intentia cumpararii ziarului de catre Sorin Ovidiu Vantu. Isi extinde imperiul, e legitim, dar nu cred ca a pus «gand rau» Romaniei Libere" - Emil Hurezeanu, director editorial Romania Libera