Spectacolul “Boala familiei M”, montat la Teatrul Naţional din Timişoara de Radu Afrim pe textul dramaturgului italian contemporan Fausto Paravidino, a adus României trei nominalizări la “European Culture Award 2009”
Spectacolul “Boala familiei M”, montat la Teatrul Naţional din Timişoara de Radu Afrim pe textul dramaturgului italian contemporan Fausto Paravidino, a adus României trei nominalizări la “European Culture Award 2009”, la categoriile spectacol, regie şi companie producătoare. Acest premiu anual, instituit în 1993, este acordat de KulturForum Europa din Germania şi a fost decernat pînă acum unor personalităţi europene de prim-rang din mass-media, drept, teatru, politică.
KulturForum Europa acordă premiul persoanelor care demonstrează, prin creaţia sau devotamentul lor faţă de un scop anume, că ideea europeană e un exemplu de coexistenţă paşnică.
Dintre cei mai recenţi laureaţi se numără profesorul Dimitris Th. Tsatsos, specialist în drept internaţional din Grecia, Fundaţia pentru Cultură şi Arte Istanbul, The European Broadcasting Union/EUROVISION (Cehia), Hans-Dietrich Genscher, ex-ministru de Externe al Germaniei.
Concomitent cu nominalizările, în presa germană au apărut şi cronici favorabile acestui spectacol, în care joacă actorii Ion Rizea, Claudia Eremia, Mălina Manovici, Colin Buzoianu, Eugen Jebeleanu, Victor Manovici. După ce văzuse montarea lui Radu Afrim “Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” de Matei Vişniec, realizată la Luxemburg, preşedintele KulturForum Europa, Dieter Topp, a rămas impresionat de viziunea regizorală a creatorului român. De aceea a acceptat imediat invitaţia Teatrului Naţional din Timişoara, pentru a vedea “Boala familiei M”, spectacol montat într-un fost manej imperial, spaţiu dat Naţionalului pentru 49 de ani. Premiera a avut loc în mai. Ca rezultat, a fost nominalizaţi la “European Culture Award 2009” atît regizorul şi spectacolul, cît şi Teatrul Naţional.
Radu Afrim, deţinător a două Premii UNITER, este creatorul unor memorabile spectacole, printre care se numără “joi.megaJoy” (Teatrul Odeon), “Plastilina” (Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti), “Mansardă la Paris cu vedere spre moarte” (variantele Teatrul Naţional din Cluj-Napoca şi Kulturfabrik din Luxemburg) etc.