x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale România rurală, prezentată într-o expoziţie de fotografii la New York!

România rurală, prezentată într-o expoziţie de fotografii la New York!

de Istvan Deak    |    08 Aug 2011   •   14:53
România rurală, prezentată într-o expoziţie de fotografii la New York!

Galeriile Half King din New York gazduiesc, in perioada 2 august-25 septembrie, o ampla expozitie de fotografii despre Romania rurala. Fotografiile au fost realizate de Tamas Dezso, desemnat fotograful anului, in Ungaria, in 2006. "Exista un resentiment istoric intre Ungaria si Romania in ceea ce priveste Transilvania. Am avut ideea naiva de a aduce oameni din ambele natii mai aproape unii de altii prin fotografie. De asemenea, am vrut sa documentez si sa conserv partea rurala unica a Romaniei, care se afla aproape de disparitie', a declarat fotograful la deschiderea expozitiei.

"Inaintand spre o Europa unita, Romania a inceput sa sparga toate barierele fizice si intelectuale, in timp ce unele comunitati au ramas uitate in colturi pierdute in timp. Vointa istorica de a scurta distantele fizice si intelectuale, in timp ce aceste micro-comunitati traiesc in austeritate, a disciplinat vietile acestor oameni prin pastrarea traditiilor si acomodarea la duritatea legilor naturii. In perioada in care Romania se pregatea pentru schimbare, inaintea anului 2007 cand a aderat la Uniunea Europeana, in aceste zone neschimbate am fost martorul unitatii grupului, al mancarii impartite pentru toata lumea, al capritelor de fan inaltate impreuna si al realitatii existentiale al animalelor manate impreuna. Aceste imagini prezinta partea nevazuta a unei tari, care astazi este membra a Uniunii Europene, dar pe care o pot descrie ca fiind un taram al sperantei fantastic si prafuit', a continuat Tamas Dezso, motivand astfel titlul expozitiei "The Dignity of Isolation' (Demnitatea Izolarii)

Fotograful a acceptat sa comenteze, pentru publicatia Wall Street Journal, o parte dintre imaginile surprinse de aparat. "Fotografiile lui Tamas Dezso prezinta o imagine a unei realitati uitate si curajoase. Imaginile sugereaza asezari pentru povesti mitice, in care semizeii si creaturile fantastice au parasit scena', noteaza publicatia americana.

Caprita de fan

Imaginea capritei de fan a primit din partea fotografului denumirea de "Gaura din steag'. "Capritele de fan inalte sunt caracteristice pentru Romania rurala. Nicaieri in lume nu am gasit asa ceva, desi urmaresc fenomenul. Circula nenumarate legende legate de acestea in Romania. Iarna, cu zapada deasupra, capritele arata precum un taran cu palarie in cap. Sunt realizate manual de oameni care lucreaza cantand. Cand se aseaza stelele pe cer, oamenii se refugiaza in fan si incep romantele. Iarna, romantele se incheie cu casatorii, iar fanul ajunge la vaci. In perioada ocupatiei otomane, oamenii se ascundeau in capritele de fan, iar turcii impungeau cu sabiile fanul ca sa verifice daca se afla cineva acolo. Intotdeauna am iubit modul gingas si impresionant in care sunt asezate capritele, ca niste puncte pe campurile Romaniei, un fel de limbaj lizibil doar pentru pasari', a explicat Tamas Deszo.

Drama Domnicai

"Domnica Garleuleb din satul Damuc, din centrul Romaniei, priveste din gradina familiala printre plantele insamantate de ea, dar lasate in voia sortii. In fiecare zi, ea urmareste din geam degradarea continua a gradinii, destinata la un moment dat pentru copiii ei. Acestia au plecat de mai multi ani la munca in Germania, la fel cum au facut-o si altii din aceasta zona a Romaniei', a punctat fotograful.

Satul fara pod

Tamas Dezso:"O masina se aproprie de satul Reghiu prin albia raului, dupa ce apa a luat o parte din podul care facea legatura cu satul. In 2005, doua treimi din teritoriile Romaniei au fost atinse de un val de inundatii'.

De Sfantul Nicolae..

Tamas Dezso: "Localnicii din satul Calvini petrec intr-un cort ridicat in curtea casei parohiale cu ocazia zilei de Sfantul Nicolae, cel mai important sfant al Bisericii Ortodoxe'.

Drumul spre o lume mai buna

Tamas Dezso: "Intr-o dimineata de iarna, un baiat pleaca la munca pentru a aproviziona localnicii din Odobesti si satele invecinate cu lemne de foc. Aceasta fotografie a fost realizata cu un an inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Am ales aceasta imagine ca incheiere la aventura mea din Romania. Pentru mine, aceasta fotografie simbolizeaza drumul spre o lume mai buna, in care acest tanar paseste, aruncand o ultima privire la tara sa natala'.

×