x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Sa ne cunoastem scriitorii - Marta Petreu

Sa ne cunoastem scriitorii - Marta Petreu

07 Feb 2007   •   00:00
Sa ne cunoastem scriitorii - Marta Petreu

Marta Petreu are energia si eficienta constructiei culturale. Din 1990 conduce revista Apostrof si Editura Biblioteca Apostrof, initiaza proiecte culturale, ingrijeste si editeaza carti, face interviuri.

O frumusete feroce

Marta Petreu are energia si eficienta constructiei culturale. Din 1990 conduce revista Apostrof si Editura Biblioteca Apostrof, initiaza proiecte culturale, ingrijeste si editeaza carti, face interviuri. Investeste in toate aceste activitati pe cata devotiune pentru profesia de scriitor, tot pe atata exigenta. Aceeasi exigenta e de gasit si in eseistica sa, acolo unde constructia pleaca de la o investigatie de mare acuratete (facuta, adesea, in premiera), precum in cartile de referinta despre E. Cioran si E. Ionescu.

Daca acestea sunt teme culturale autoimpuse, marea vocatie a Martei Petreu este poezia. De la debutul din 1981 pina astazi, cartile poetei au fost primite cu aprecieri superlative din partea criticii si au beneficiat de premii multiple, intre care premiul Uniunii Scriitorilor (1981, 1997), premiul salonului de carte Oradea (1993), marele premiu al Festivalului International "Lucian Blaga" (2002). A fost prezenta, de asemenea, in echipa de scriitori romani din programul francez Les Belles etrang"res, derulat in noiembrie 2005.

S-a subliniat adesea ca forta formulei sale poetice este data de ceea ce Nicolae Manolescu numeste "introspectia lucida, aproape clinica, adevarata incizie pe epiderma sentimentului". Luciditatea apartine insa unei fiinte fragile, si aceasta imbinare dintre cruzimea disectiei si nevoia de ocrotire confera unicitatea poeziei. Intr-un registru al sfartecarii si revoltei, doua sunt constantele acestui univers: erotica si religiosul. In functie de ele se modeleaza intensitatea starilor dominante: singuratatea, angoasa, dar si jupuirea sau mutilarea de sine.

In Scara lui Iacob (2006), mania a fost inlocuita cu un dens sentiment al zadarniciei, ceea ce face ca tonului razvratit de pana acum sa-i ia locul un timbru indurerat de litanie. Aici, o fiinta umana care vorbeste unui Dumnezeu incapabil de ocrotire sau de mantuire se incredinteaza inspaimantata mortii si tot aici se imbina viata cu moartea, religiosul cu eroticul, fatalitatea coborarii cu dorinta de a ramane vertical. Scara lui Iacob este o carte ravasitoare, degajand pe alocuri o tensiune ce alimenteaza (un paradox al literaturii) placerea si echilibrul cititorului. E cartea unei mari poete, capabila sa coboare foarte adanc in propria interioritate, dar si sa interogheze inaltimile siderale, creand astfel o poezie de "o frumusete feroce".
 • Sanda Cordos

  CV
  Marta Petreu (n. 14 martie 1955, Jucu, jud. Cluj). Poeta si eseista. Volume de poezie: Aduceti verbele, Dimineata tinerelor doamne, Loc psihic, Poeme nerusinate, Cartea maniei, Apocalipsa dupa Marta, Falanga, Scara lui Iacob. Eseu: Teze neterminate, Jocurile manierismului logic, Un trecut deocheat sau "Schimbarea la fata a Romaniei", Ionescu in tara tatalui, Filosofia lui Caragiale, Filosofii paralele. Carti in strainatate: An Infamous Past. E.M. Cioran and the Rise of Fascism in Romania; Po"mes sans vergogne. Actualmente, profesoara de filosofie la Universitatea "Babes-Bolyai" si redactor-sef al revistei Apostrof.

  Aleasa

  Tu esti femeia aleasa sa fie omorata cu pietre - ai spus surazand

  Nu ma atinge. Sunt muritoare
  Carnea mea trista umana
  te asteapta de la facerea lumii - am raspuns
  Dar aici si acum nu ma atinge

  Si-atunci tu mi-ai dezbumbat bluza
  mi-ai descopciat fusta
  si m-ai dezbracat tacticos
  Stam in fata ta goala pusca in piata centrala
  ca o bucata de carne in galantar

  In jurul nostru se facuse gol ca la bombardament
  si o liniste de puteai auzi cum zboara pasarea Fenix
  pe deasupra catedralei catolice
  oamenii ne ocoleau de departe intorcandu-si capul si ferindu-si privirile

  Si tu m-ai iubit aproape tandru
  pe asfaltul murdar
  printre mucuri si ambalaje goale de coca-cola
  intrebandu-ma daca-mi place daca
  mi-e bine
  si daca stiu ca eu sunt femeia care va fi omorata la amiaza cu pietre

  Aveai gust de sare marina

  Si bineinteles eu stiam

 • Rubrica realizata cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din Romania
 • ×
  Subiecte în articol: arte