x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Şapte studenţi americani pe Dunăre, în România lui 1964

Şapte studenţi americani pe Dunăre, în România lui 1964

de Carmen Anghel    |    16 Iun 2014   •   16:37
Şapte studenţi americani pe Dunăre, în România lui 1964

“România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare”. Este o expoziţie care ne va dezvălui lumea noastră românească din 1964, văzută prin ochii acelor tineri temerari.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) cu sprijinul Dartmouth College (Hanover, New Hampshire, SUA) şi al domnului Dan Dimăncescu, Consul Onorific al României la Boston, deschide expoziţia temporară “România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare”, astăzi, la ora 17:00, la sediul MNIR.

Expoziţia “propune publicului o vedere în oglinzi paralele a României anului 1964.  Pe de o parte, prezintă imaginea unei ţări “necunoscute”, situată dincolo de “Cortina de Fier”, aşezată de-a lungul unui mare fluviu european, înainte de vărsarea lui în Marea Neagră, aşa cum a fost văzută de un grup de şapte studenţi americani de la Colegiul Dartmouth (Hanover, New Hampshire, SUA), care au călătorit în canoe tradiţionale, de-a lungul Dunării, de la izvoare, până la Sfântu Gheorghe, străbătând Germania, Austria, Cehoslovacia, Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi România. Expediţia, organizată sub egida revistei National Geographic, era una iniţiatică, de descoperire a celor două Europe, cea Occidentală şi cea Răsăriteană. Pentru unul dintre participanţi – Dan Dimăncescu, călătoria de-a lungul Dunării avea şi rolul de a descoperi ţara strămoşilor săi…” ne spun cei de la MNIR.

Cea de a doua viziune asupra României anului 1964 este “una “internă”, bazată pe documente păstrate în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României, în arhive şi biblioteci româneşti.  

Împreună, cele două viziuni dau imaginea de acum o jumătate de veac a unei ţări “socialiste”, aflată în plin proces de transformare şi redefinire a identităţii sale, pe cale de a se distanţa de URSS. Juxtapunerea celor două viziuni recreează o parte a unei ţări şi a unei lumi care nu mai există azi, fiind mutată definitiv în istorie. Chiar unele detalii din geografia şi fauna României de azi nu mai seamănă cu cele văzute de studenţii americani în 1964, stânca Babakai şi insula Ada-Kaleh au dispărut sub apele Barajului hidrocentralei de la Porţile de Fier, iar sturionii, morunii şi nisetri care apar în fotografii, sunt şi ei pe cale de dispariţie… Nici fostul yacht regal Luceafărul, rebotezat de autorităţile comuniste Libertatea, nu mai pluteşte pe apele româneşti(...)”,mai informează muzeul.

Călătoria celor şapte studenţi americani de la Dartmouth College în canoe, de-a lungul Dunării româneşti “a fost o consecinţă directă a evoluţiilor politice din România anului 1964, având în vedere faptul că malurile fluviului şi Delta constituiau în epocă o “zonă de graniţă” închisă, cu accesul restricţionat, până şi românilor. (...)”

Călătoria “A constituit o experienţă umană şi intelectuală unică, a cărei amintire este evocată atât de imaginile fotografice inedite, realizate de membri expediţiei, cât şi prin obiecte şi alte documente originale. Importanţa ei a fost reflectată de presa americană şi românească a vremii şi a constituit subiectul unui articol, apărut în 1965, în National Geographic. Cu acest prilej, prestigioasa publicaţie americană, a vorbit pentru prima oară despre România, după o tăcere de peste 25 de ani.”    

Sperăm ca expoziţia  România 1964 – Studenţi americani descoperă un fluviu legând lumi în schimbare să permită publicului român şi străin să descopere România de acum o jumătate de veac, văzută prin ochii celor şapte studenţi de la Dartmouth College şi prin mărturii interne şi să înţeleagă mai bine atât complicata istorie recentă a ţării noastre, cât şi a  lumii în care au trăit ei, părinţii şi bunicii lor, se arată în invitaţia celor care au organizat expoziţia, care poate fi vizitată  până la 20 iulie 2014.


×