x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Scenografia, în atenţia Fundaţiei Löwendal

Scenografia, în atenţia Fundaţiei Löwendal

de Maria Sârbu    |    24 Iun 2010   •   00:00

Studenţii şi masteranzii secţiei Scenografie a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti au avut şansa să participe la un concurs lansat de Fun­­daţia Löwendal la 10 mai, atunci când a fost comemorat artistul plastic George baron Löwendal.



Rezulta­tele au fost anunţate marţi, la sediul fundaţiei, unde a avut loc expunerea ce­lor 16 proiecte participante, acor­dân­du-se premii în valoare totală de 2.400 euro. Un gest extraordinar din par­tea preşedintelui Fundaţiei Löwendal, Ariadna Avram, nepoata artistului, care a dorit să pună în va­loa­re o calitate necunoscută a bu­ni­cului său, cea de scenograf. Löwendal a fost în anii ‘50 profesor de desen la Universitatea Naţională de Arte, de aceea prima ediţie a concursului s-a adresat doar studenţilor de aici. La anul vor fi invitaţi să participe la Concursul intitulat

„Fundaţia Löwendal premiază arta!" şi cei de la UNATC, unde există o secţiune de scenografie.
La evenimentul de marţi a venit lu­me multă din domeniul artei sce­no­gra­fice, pentru a-i susţine pe viitorii sce­nografi, dar şi pentru a susţine mo­ral iniţiativa de a organiza pentru prima dată un concurs dedicat acestei arte. Tema a fost aleasă după schiţele făcute de Löwendal la spectacolul „Azilul de noapte" al Teatrului Naţional din Cernăuţi, la care artistul a realizat scenografia, la sfârşitul anilor ‘20. Aceasta a fost cea mai completă lucrare scenografică realizată de baron Löwendal.

Pentru a ajunge la expoziţia cu planşetele prezentate de participanţii concursului, scenografa Viorica Petrovici invita publicul să vadă, ca o introducere vizuală la ceea ce era expus în frumoasă casă a Fundaţiei Löwendal, două instalaţii video, ce făceau trimitere la textul lui Gorki şi la schiţele, desenele realizate de Löwendal pentru spectacol. Premiile au fost câştigate de fete: Premiul I - Cristina Milea; Premiul II nu s-a acordat; Premiul III - Andreea Koch şi Szabo Zelmira. S-au înmânat şi trei menţiuni. Juriul a fost unul competent: Sanda Manu, Ariadna Avram, Marina Constantinescu, Viorica Petrovici, Ana Maria Altmann, Dorin Dănilă şi Puiu Antemir.

×
Subiecte în articol: arte