x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Se va naşte Zimbrul de Aur

Se va naşte Zimbrul de Aur

de Maria Sârbu    |    21 Mar 2009   •   00:00

O echipă tânără şi îndrăzneaţă a pus de un Festival Internaţional de Film la Iaşi - IIFF.



Şi, pentru că unii europeni au fie un Leu de Aur, fie un Urs de Aur, conducerea IIFF s-a gândit ca trofeul să poarte numele zimbrului nostru, căci avem doar 60 de exemplare adăpostite în patru rezervaţii din ţară. E cu adevărat un trofeu Zimbrul de Aur.

Festivalul se va desfăşura între 25 septembrie şi 3 octombrie, însă o serie de programe colaterale manifestării din toamnă se vor derula, la nivel naţional, începând cu 1 aprilie. Se implică Asociaţia Română de Film Independent - ARFI şi Primăria Municipiului Iaşi.

La conferinţa de presă de ieri, la care s-a anunţat organizarea primei ediţii IIFF, au fost prezentate detalii despre program, spaţiile de proiecţie, finanţe etc. Echipa a motivat necesitatea unui astfel de eveniment la Iaşi: aici există un public numeros datorită prezenţei a circa 60.000 de studenţi înregistraţi anual şi a circa 50.000 de flotanţi. Au fost luaţi în calcul şi cei peste 320.000 de locuitori ai oraşului. Echipa, mică de altfel, a făcut un studiu la începutul acestui an şi crede că festivalul va fi un succes. Au ţinut cont de categoria de vârstă, de categoriile de venit şi de nivelul educaţional.

Trofeul IIFF - Zimbrul de Aur - are o valoare de 20.000 de euro şi se va acorda celui mai bun film. Vor fi şi alte premii importante, pentru Cel mai bun lungmetraj (10.000 de euro); Cel mai bun documentar (5.000 de euro); Cel mai bun scurtmetraj (3.000 de euro plus echipamente şi logistică pentru următorul film) ş. a.

Festivalul este structurat pe mai multe secţiuni: competiţie (lungmetraj, scurtmetraj, documentar, animaţie); avanpremiere (filme prezentate în premieră naţională); ALT-FEL (secţiune de filme experimentale, realizate de cineamatori); Made In... (în care vor fi prezentate filme din două ţări - în fiecare an, România şi încă o ţară invitată); Retro-Spective (Prezentarea unei personalităţi din cinema şi filmele sale); CineLABS (Ateliere de regie, imagine şi scenaristică începute cu 3-4 luni înainte de Festival şi care au ca finalitate realizarea a trei scurtmetraje care vor fi prezentate în cadrul Festivalului); MediaDesk şi CineCORT (Filme în aer liber).

PREAMBUL
La 1 aprilie, va demara Programul CineFAN, parte integrantă a IIFF, care este conceput ca un proiect educaţional de cultură cinematografică, cu o componentă locală - în oraşul Iaşi, şi una naţională. Scopul acestuia este de a reobişnui publicul tânăr cu filmele româneşti, mesajul lui fiind "Din Dragoste de Cinema". Astfel, CineFAN este dedicat cineamatorilor de orice vârstă şi are obiectivul să formeze şi să readucă publicul în sălile de cinema cu ajutorul unor evenimente care să găzduiască atât filme foarte bune, cât şi invitaţi cât mai interesanţi, pentru a "explica" paşii naşterii unui film, a unei poveşti. Programul se va desfăşura până la 1 iulie, iar filmele realizate vor rula (în urma unei preselecţii) în cadrul secţiunii ALT-FEL din cadrul IIFF.

La Iaşi, CineFAN va avea 15 întâlniri - miercurea şi joia - şi vor fi transmise în timp real pe internet.

Echipa IIFF este formată din câţiva tineri, printre care regizorul Ciprian Alexandrescu - preşedintele festivalului, şi jurnalistul Emanuel Lăzărescu - directorul IIFF.

×
Subiecte în articol: arte iiff