x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Self made man - AG Weinberger a stiut ca va deveni chitarist

Self made man - AG Weinberger a stiut ca va deveni chitarist

de Raluca Grintescu    |    12 Aug 2006   •   00:00
Self made man - AG Weinberger a stiut ca va deveni chitarist

AG Weinberger, "artistul care picteaza in blues", si-a lansat cel de-al patrulea album din cariera, "Nashville Calling", o tumultuoasa experienta adunata din arhiva sufletului.

Jurnalul National: Expresia artistica a unui show regizat de AG face demonstratia unui reviriment artistic al blues-ului in Romania?
AG Weinberger: Multumesc pentru intrebare... Cu toate ca pentru mine Blues-ul nu este intocmai un produs "artistic", ci mai degraba un mesager al demnitatii si al ridicarii sociale, cu toate ca eu nu as denumi concertele mele "spectacole regizate", ci happening-uri de sunet/lumina si de aventuri emotionale, imi place sa cred ca recitalurile mele au puterea de a atrage un public cat mai numeros acestui "simtamant muzical" pe care-l reprezint cu mandrie.

Numarul mare al cantarilor nu este strigat al unui stil neatractiv pentru casele de discuri din Romania?
Nu as denumi Blues-ul un stil neatractiv... dimpotriva: faptul ca la concertele mele salile sunt pline pana la refuz cu un public platitor confirma exact contrariul. Cel mai corect barometru al unui jucator din show-business este performanta financiara. Ei bine, pentru ca la noi in tara totul capata un caracter specific si se incearca sa se reinventeze roata, lucrurile stau chiar invers. Sa spun asa: industria muzicala din Romania are un aspect unic... usor ineficient... Nu e de mirare ca societatile comerciale care se ocupa de productia de discuri la noi nu mi-au descoperit inca potentialul economic... Nu-mi ramane decat sa sper, ca din 2007 - cand cei 5 majori mondiali vor deschide reprezentante in Romania - lucrurile sa intre intr-o normalitate fireasca.

Cine sunt personajele din umbra care va ajuta la regia spectacolelor?
AG Weinberger este un "self made man". Mi-am construit cariera singur. Stiam exact de la varsta de zece ani ce vreau sa devin... de atunci imi conduc viata in directia aleasa... Nu as putea vorbi despre persoane din umbra, pentru ca nu sunt creatia nimanui... Dar pot vorbi cu admiratie despre persoane din jurul meu care ma ajuta sa-mi indeplinesc misiunea si fara de care mi-ar fi foarte greu...

Daca ar fi sa faceti o echipa de blues/jazz, ce artisti romani sau straini ati coopta?
Orice fel de lista asa-zisa ideala nu ar fi altceva decat o imbatare cu apa rece... Ar fi total lipsit de respect si consideratie fata de muzicienii mei, care m-au onorat cu increderea si loialitatea lor. De multe ori, aceste valori sunt mult mai importante decat doar talentul. Formatia mea se compune din muzicieni extraordinari care se regasesc atat artistic cat si uman in colaborarea cu mine. Acest fapt nu are decat sa ma incante si sa ma bucure...

Jurnalul a promovat o initiativa de mediatizare a unor cantece de muzica folk ... din ani negrii ai comunismului... credeti ca o initiativa legata de muzica blues ar avea sanse la publicul tanar?
Sunt ferm convins de asta. Astept cu nerabdare invitatia Jurnalului la o astfel de actiune. Cred ca vom avea placuta surpriza sa descoperim o plaja mult mai larga de public de toate varstele si de toate categoriile sociale care ar raspunde initiativei "Blues You..."

La final, va rugam sa faceti o recomandare adresata tinerilor iubitori de muzica, ce nu s-au apropiat de blues sau inca nu s-au apropiat suficient...
Cautati-va pe voi insiva, descoperiti valorile interioare, definiti-va vocatiile, aspiratiile, sperantele... Nu uitati ca lumea este mai mare decat oricare dintre noi... asadar sa ne raportam noi lumii si nu invers... In fiecare moment exista undeva cineva mai bun decat noi, orice am face... acest fapt ar trebui sa ne indemne la modestie si reverenta. Inzestrati cu intelepciunea care ne da modestia si reverenta, viata ne va fi mult mai suportabila si completa...De fapt, despre asa ceva se vorbeste in Blues... despre lucruri care au continut... Nu va lasati pacaliti!!!

ORIGINAL
"Nu as putea vorbi despre persoane din umbra, pentru ca nu sunt creatia nimanui... Dar pot vorbi cu admiratie despre persoane din jurul meu care ma ajuta sa-mi indeplinesc misiunea" - AG Weinberger, bluesman

×
Subiecte în articol: arte