x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Serata muzicala - Concert Mozart la Ateneul Roman

Serata muzicala - Concert Mozart la Ateneul Roman

de Claudia Daboveanu    |    10 Feb 2007   •   00:00
Serata muzicala - Concert Mozart la Ateneul Roman

Maine, 11 februarie, este o zi festiva pentru iubitorii muzicii clasice. Ateneul Roman este gazda unui concert extraordinar Mozart. Solist, Jean Bernard Pommier. La pupitrul dirijoral, Cristian Mandeal.

Orchestra de camera a Filarmonicii George Enescu va sustine, de la ora 19:00, concertul dedicat in intregime marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart, de la nasterea caruia, in 2006, s-au implinit 250 de ani.

PROGRAM. Programul concertului este urmatorul: Casatiune in Si bemol major, KV 99; Concertul in re minor pentru pian si orchestra, KV 466; Adagio si Fuga, KV 546; O gluma muzicala, KV 522. Acest regal muzical este posibil datorita sponsorizarii oferite de Mercedes Benz. Ideea unui astfel de concert extraordinar dateaza de anul trecut, declarat Anul International Mozart. La 8 octombrie 2006 a avut loc materializarea acestei idei, prin primul concert din aceasta serie, care a repurtat un imens succes: "Rapirea din Serai".

Ca urmare a acestei mari reusite, cel de-al doilea concert al Orchestrei de Camera era programat in decembrie 2006, dar, din motive de turneu oficial in BeNe Lux, cu ocazia integrarii in UE, s-a amanat pana duminica, 11 februarie. Concertul de maine seara este, prin urmare, o … "restanta". O restanta motivanta pentru dirijorul concertului si directorul Filarmonicii, Cristian Mandeal, aflat in Romania pentru scurta vreme. In prezent, Mandeal este director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi (Spania) si dirijor principal invitat al Orchestrei Halle din Manchester.

TeaM, aripa tanara si culta
Din programul destinat "schimbarii la fata" a Ateneului Roman, adica atragerii tinerilor la spectacolele gazduite de aceasta institutie culturala de elita, face parte "TeaM": o idee destinata teatrului si muzicii in echipa. Pe cine dam "vina"? Cui multumim, adica: regizoarei Alice Barb (director artistic) si dr. Cristina Sarbu (director de proiect). Locul de desfasurare? Sala mica si Rotonda mica din incinta Ateneului. Ce vedem? Actori din generatii diferite, foarte tineri, dar si cu multa experienta: Mircea Albulescu, George Ivascu, Dorin Andone, Vlad Logigan etc. Dintre spectacolele care au avut loc mentionam "Mozart si Salieri, de Puskin, si "Mainilor tale" (teatru-dans dupa Federico Garcia Lorca). Ce legatura au toate astea cu Ateneul? Toate productiile sunt ilustrate numai cu muzica clasica. Urmatorul spectacol? PortuBras - muzica si poezie de limba portugheza, 21 februarie, ora 19:00.

×
Subiecte în articol: arte